Obchvat kolem Chabařovic na Ústecku má své zastánce i odpůrce

Ústí nad Labem - Nákladní doprava projíždějí přímo přes Chabařovické náměstí. Místní radnice i obyvatelé Chabařovic u Ústí nad Labem považují za nutnost vybudovat obchvat. Nemůžou ale se shodnout, v jaké vzdálenosti má nová silnice obejít střed města. Zastupitelstvo už ale konkrétní plán obchvatu schválilo.

V domech kolem náměstí padají stropy a omítka. Majitelé těchto domů by rádi viděli obchvat těsně za svou obcí co nejdříve. Majitelům domů na okraji obce nicméně vadí, že náklaďáky budou mít přímo za plotem. „Chceme obchvat, ale nic nevyřeší, když se problém posune o ulici dál,“ vysvětluje své stanovisko i stanovisko svých sousedů majitelka domku Jaroslava Jírová.
 
Kritici tvrdí, že město nedodrželo územní plán. Ten se silnicí Za Humny skutečně počítal. Nebyla, ale určena pro těžká auta. „To je možná jeden z těch důvodů, proč se ptát, zda-li nebyl porušen zákon,“ říká další z odpůrců radniční verze obchvatu Milan Jansav. A dodává, že je lepší s výstavbou počkat a najít schůdnější řešení.
 
Pokud by ovšem zastupitelstvo čekalo, mohlo by přijít o dotace z Evropské unie. Strukturální fondy přestane Unie České republice vyplácet v roce 2013, a pak by si Chabořovice musely obchvat financovat samy.