Policie zabavila Krejčířovy obrazy, které měly jít do aukce

Praha - Policie zajistila obrazy uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. V pátek večer jednotka z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality zabavila v pražské Galerii Pictura devět maleb, které měly jít v neděli do aukce na Žofíně. Mezi díly byl i obraz Jana Zrzavého San Marco v noci s vyvolávací cenou pět milionů korun. Celková hodnota zabavených obrazů dosahuje řádů několika desítek milionů korun.

Slavná plátna Jana Zrzavého, Václava Špály nebo Antonína Procházky policie zadokumnetovala při první prohlídce v Krajčířově vile v červenci 2002. Policie má podezření, že poté obrazy z domu někdo odnesl, objevily se až teď v Galerii Pictura.

Do aukce obrazy přihlásila Krejčířova matka Naděžda. Majitel Galerie Pictura Michal Šeba si byl vlastnictvím obrazů jistý: „Svěřila mi je do prodeje jako majitelka, proč bych o tom měl pochybovat,“ řekl. Šeba se cítí jednáním policie poškozen a zvažuje právní kroky.

Krejčířova matka Naděžda dala nedávno do dražby také sbírku známek po svém zmizelém manželovi Lambertovi. Kolekce se vydražila za 13,65 milionu korun. Podle odborníků jde zřejmě o nejvzácnější a největší sbírku, která byla v Česku prodána v jedné aukci.

Samotnému Krejčířovi se podle médií podařilo prodat dům na pražském Karlově náměstí za více než 70 milionů korun. Nemovitost nebyla vedena přímo na podnikatele, ale na jeho firmu DKR Invest. Skutečný kupec údajně není znám, lidé uvedení na dokumentech ho prý jen kryjí.

Protože je stále v platnosti rozhodnutí o zajištění majetku uprchlého Radovana Krejčíře, postupovali policisté velmi rychle, aby obrazy nikdo nekoupil. Příkaz k prohlídce galerie vydal Městský soud v Praze.

Radovan Krejčíř, stíhaný v České republice za majetkové a trestné činy, uprchl nejprve na Seychely a v dubnu 2007 přicestoval na falešný pas do Jihoafrické republiky. Tam letos 1. února soud rozhodl, že Krejčíře nevydá k trestnímu stíhání zpět do Česka, protože většina činů, které tu spáchal, není v JAR trestná. Důvodem bylo i to, že je trestní stíhání proti Krejčířovi údajně politicky motivované. Verdikt zatím není pravomocný.