Zelení hodnotí práci ve vládě, nespokojeni jsou se zahraniční politikou

Praha - Dnes zasedá Republiková rada Strany zelených. Její členové mají zhodnotit, jak se daří plnit volební program. Největší diskuse se očekává kolem zahraničněpolitických témat, hlavně kolem plánované radarové základny v Brdech. Právě o průběhu jednání o radaru na summitu NATO přijel členy strany informovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Republiková rada dnes také hlasovala o nedůvěře předsedovi Martinu Bursíkovi a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi.

Výsledkem jednání rady pravděpodobně bude zpráva hodnotící jednotlivé oblasti volebního programu zelených. Největší nespokojenost rada vyjádřila k zahraniční politice. Nesouhlasí s přílišnou orientovaností na Spojené státy a výhrady má také k možnému uznání Kosova. „Jedná se především o nedostatečnou proevropskost této vlády,“ vysvětlil člen republikové rady SZ Matěj Stropnický.

Někteří členové zelených vyčítají ministru Karlu Schwarzenbergovi přílišnou aktivitu ve vyjednávání o umístění radarové základny v Česku. Objevují se i hlasy, které navrhují sesazení nestraníka Schwarzenberga z ministerského postu a jeho nahrazení někým z členů strany zelených. 

Vedení SZ to ovšem odmítá. „Jsem přesvědčena o tom, že ministr Schwarzenberg výtečně reprezentuje Stranu zelených, ale především i Českou republiku. Ministr zahraničních věcí musí být přesně ten z členů vlády, který je nadstranický, hájí zájmy všech občanů České republiky i zájmy vlády,“ uvedla místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques.

„Celý rok Karel Schwarzenberg ve věci radaru naplňoval usnesení sjezdu strany. Podařilo se mu posunout projekt z bilaterálního vztahu Spojené státy - Česká republika až do situace, kdy je celý projekt akceptován všemi partnery NATO,“ doplnil předseda SZ Martin Bursík.

Dnes republiková rada také hlasovala o nedůvěře ministru zahraniční
Karlu Schwarzenbergovi (za SZ) a předsedovi strany Martinu Bursíkovi. Širší vedení nakonec odsouhlasilo, že nevyzvou oba politiky k tomu, aby odstoupily z koaliční vlády. Toto rozhodnutí se podle místopředsedy rady Martina Stropnického odkládá na dobu po senátních a krajských volbách. Konečné rozhodnutí bude nakonec záviset na tom, nakolik Strana zelených bude ve vládě prosazovat sůj program. Rada dnes dokonce definovala řadu požadavků, které by měla strana prosadit.

Rada by měla projednat také přípravu komunálních a senátních voleb a návrat Jiřího Čunka do vlády, se kterým mnozí zelení nesouhlasí.