Mlha omezila provoz na ruzyňském letišti

Praha - Mlha dnes ráno omezila provoz na pražském letišti v Ruzyni. Celkem bylo zrušeno deset odletů a 15 příletů bylo odkloněno. Letadla mířící do Prahy musela pokračovat na letiště v jiných městech. Před devátou hodinou se provoz začal postupně obnovovat, letadla ale odlétají až s hodinovým zpožděním.

Letadla, až na pár výjimek, nemohla přistávat ani startovat od 5:00 do 8:30. Deset strojů muselo místo v Praze přistát v Brně, dalších pět letadel přijalo letiště v Drážďanech. Na linky z Prahy se letadla vydávají až nyní, mají ale zpoždění. „Na čas budou letadla odlétat v průběhu odpoledne,“ řekla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Aktuální informace cestující najdou na webu nebo na lince 220113321. 

Zřejmě nejvíce na mlhu doplácejí cestující ČSA. Podle mluvčí firmy Daniely Hupákové bylo dosud zrušeno devět linek, vesměs do západní Evropy. „Jde o spoje s velkou frekvencí, takže cestující poletí následujícími lety,“ řekla Hupáková. Jedenáct letadel ČSA mířících na Ruzyni muselo pokračovat na jiné letiště, většinou do Brna a Drážďan.

Viditelnost na letišti byla ráno menší než 200 metrů, přičemž provoz se zastavuje při viditelnosti kolem 500 metrů. Nyní už je podle Krejčí mlha téměř pryč. Kvůli počasí omezuje pražské letiště provoz jen výjimečně. Takovým případem byla například koncem loňského ledna sněhová kalamita, kdy letiště stálo téměř 30 hodin a několik desítek letů bylo zrušeno.