Smlouvu o radaru podepíše v Praze Condoleezza Riceová

Praha - Hlavní smlouvu k umístění protiraketového radaru na českém území podepíše počátkem května v Praze americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Informaci zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí. O návštěvě Riceové se dosud spekulovalo, americký velvyslanec v ČR Richard Graber v neděli v České televizi naznačil, že Riceová se do české metropole chystá. Za českou stranu smlouvu podepíše ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Jak velvyslanec Graber včera potvrdil, velvyslanectví očekává, že ministryně Riceová navštíví Prahu, aby zde podepsala smlouvu o protiraketové obraně. Tato smlouva bude podepsána na úrovni ministrů,“ řekla mluvčí velvyslanectví Victoria Silvermanová. Konkrétní datum podle ní známo zatím není.

Hospodářské noviny již dříve jako jeden z možných termínů uváděly 5. května, kdy se v Praze bude konat konference týkající se protiraketové obrany. Zároveň nelze vyloučit, že by se Riceová mohla jet podívat také na oslavy konce druhé světové války v Plzni, které budou mezi 2. až 6. květnem. Pravidelně se konají na připomínku osvobození Plzně americkými vojsky.

Podpis smlouvy ještě neznamená, že bude platit a že radarová základna ve vojenském prostoru Brdy skutečně bude. K tomu je nutný souhlas parlamentu a podpis prezidenta.

Dokončení jednání o smlouvě ohlásili Riceová a Schwarzenberg minulý týden na summitu NATO v Bukurešti. Aliance projekt vybudování americké protiraketové obrany v Evropě podporuje a počítá s jejím začleněním do vlastní protiraketové obrany.

Vedle hlavní smlouvy, která je připravena k podpisu, zbývá dojednat doplňkovou smlouvu SOFA, která by upravovala pobyt amerických vojáků na českém území. Další kolo jednání začne ve středu a není jasné s jakým výsledkem.