Průběh i aktuální stav soudního řízení mohou lidé sledovat na internetu

Praha - Prostřednictvím služby infoSoud mohou lidé průběh soudního řízení, které se jich týká, sledovat na internetu. K systému, který dnes oficiálně spustilo ministerstvo spravedlnosti, se během roku připojí i krajské soudy. Službu mohou využívat nejen účastníci soudního řízení, ale i široká veřejnost. Soudy očekávají, že je tak lidé nebudou zatěžovat telefonickými dotazy a urychlí se i výměna informací mezi jednotlivými úřady. Pod kontrolu veřejnosti se ale dostane i práce soudců.

„Dochází k průtahům mezi tím, kdy je podáno odvolání a kdy o něm rozhoduje krajský soud. Často se jedná i o měsíce a je to proto, že tuto lhůtu nikdo nekontroluje,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. InfoSoud by měl pomoci především notářům, exekutorům a advokátům.

Údaje o řízení budou do aplikace vkládány pravidelně jednou denně, nebudou ale obsahovat citlivé údaje nebo jména účastníků řízení. Zájemce o informace pak do formuláře na stránkách infoSoudu zadá jednací číslo řízení. Přes počítač se dozví jeho historii i aktuální stav.

Spuštěním nové služby chce ministerstvo naplnit cíl převést do roku 2012 většinu agend do elektronické podoby. Zatím od loňského roku fungují e-podatelny a insolvenční rejstřík. Letos ministerstvo spravedlnosti ještě hodlá spustit aplikace elektronického platebního rozkazu a úřední desky.