Úsek D47 z Bohumína k hranicím má být hotov v květnu 2010

Bohumín (Karvinsko) - V Bohumíně na Karvinsku byla dnes slavnostně zahájena výstavba poslední části dálnice D47. Zhruba šestikilometrový úsek spojí město s polskou státní hranicí a vyžádá si bezmála tři miliardy korun. Auta by na něj měla vyjet v květnu 2010, což je o měsíc dříve než oficiální termín, uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfred Brunclík.

„Dokončení dálnice D47 je důležité pro hospodářství České republiky, a Moravskoslezského kraje zvláště. Uděláme vše pro to, aby náklady bez DPH nepřekročily tři miliardy korun, a pohlídáme si i termíny zprovoznění. Byli bychom rádi, kdyby auta na tento úsek vyjela už v květnu 2010,“ řekl šéf ŘSD s tím, že plánovaný termín zprovoznění je červen 2010.

Generální ředitel Tomáš Vítek ze společnosti ODS-Dopravní stavby, která stojí v čele sdružení firem budujících tuto část dálnice, nechce dřívější zprovoznění slibovat. „Oficiální červen 2010 je velmi reálný,“ řekl novinářům s tím, že už od března začalo odhumusování povrchu. Na úseku dlouhém 6 113 metrů se bude muset postavit 22 mostů a mostků a dvě mimoúrovňová křížení. „V červnu 2010 se bude dát dojet k Polsku a na podzim 2010 bude mít napojení i na polskou A1,“ dodal. Úsek tak podle náměstka hejtmana Pavola Lukši propojí dva velmi průmyslové regiony, a to Ostravsko a Katovice.

Výstavbu posledního úseku dálnice podporuje i Bohumín, uvedl starosta Petr Vícha. „Nyní však řešíme to, aby stavba co nejméně ovlivnila hlukem občany. Stavbaři totiž musejí odvézt více než jeden milion tun zeminy, tudíž musíme vyřešit hlavně příjezdové cesty,“ uvedl.

Celá dálnice D47 bude dlouhá 80 kilometrů a stát za ni zaplatí téměř 60 miliard korun. Další úsek D47 z Bílovce na Ostravu-Rudnou se podle Brunclíka bude otevírat 6. května. V listopadu se otevře úsek Lipník -Bělotín a příští rok by měl být otevřen úsek Bělotín - Bílovec, dodal šéf ŘSD. První část dálnice D47 je v provozu teprve od začátku loňského prosince. Úsek dlouhý 17,2 kilometru z Ostravy do Bohumína zatím využívají jen řidiči osobních vozidel.

Na území České republiky je dálnice D47 propojena se západoevropskou dálniční sítí dálnicí D1 přes Prahu a dálnicí D5 přes hraniční přechod v Rozvadově.