Sdružení obrany spotřebitelů: Obchodníci často klamou, že sýry jsou sýry

Praha - Podle Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) si lidé často kupují  horší produkty, aniž by to tušili. O Velikonocích sdružení varovalo před nákupem čokoládových náhražek, nyní před sýrovými výrobky, které se ale jen jako sýrové „tváří“. Ve skutečnosti jsou ale vyrobeny z rostlinných tuků. Podle mluvčí SOS Ivany Pickové nejde v žádném případě o zdraví škodlivé produkty, problém je v tom, že prodejci jejich odlišnost od skutečných sýrů neoznačují, ačkoliv je to jejich povinnost. Obchodníci se brání tím, že lidé vědí, co kupují, neboť se o složení výrobků zajímají.

Prodej sýrových náhražek, které jsou vyrobeny z rostlinných tuků, ve stejných regálech s běžnými sýry se podle SOS obchodníci dopouštějí klamavých praktik. Nedodržování zákona o ochraně spotřebitele takovým způsobem zjistilo sdružení například v hypermarketech Hypernova, Tesco či supermarketech Billa.

Obchodníci se ale hájí tím, že u všech výrobků je na obalech přesně stanoveno jejich složení, takže jejich prodejem na stejném místě, jako jsou sýry, se žádného porušení nedopouštějí. „Z našich vlastních výzkumů máme zjištěno, že čeští zákazníci se v posledních letech více zajímají o své stravovací návyky. Věnují tedy více času výběru a složení potravin, které nakupují,“ tvrdí Libor Kytýr ze společnosti Ahold.

Také Picková lidem doporučila, aby při nákupu výrobků důkladně četli informace o složení. Nicméně obchodníci by spotřebitele měli informovat o tom, co prodávají. „Je na obchodníkovi, zda takové výrobky oddělí do zvláštního regálu nebo k nim umístí informaci, že jde o sýrové náhražky,“ řekla Picková. Upozornila, že tuzemské obchody v posledních letech do své nabídky stále častěji zařazují také náhražky čokoládových výrobků či uzenin.