Miluše Netolická jako první Češka dobyla severní pól, návrat expedice se komplikuje

Praha - Čtyřiačtyřicetiletá Miluše Netolická se jako první Češka ve středu večer dostala na severní pól. Společně s ní na severní pól došli i další dva Češi - Dušan Kunovský a Ladislav Franta. Návrat expedice se ale zkomplikoval kvůli počasí a nedostatku benzinu na ruské polární základně Barneo.

Vzhledem k povětrnostním podmínkám a problémům s palivem vyzvedne helikoptéra expedici pravděpodobně až dnes v podvečer. Než budou dopraveni zpět na základnu, musí přečkat mrazy až minus 40 stupňů Celsia a silný vítr. „Nemáme topení do vařiče, nemáme jídlo, nemáme v podstatě už nic. Naši psi dostali nažrat naposledy včera, spali jsme v mokrých věcech. Modlíme se a čekáme na helikoptéru,“ řekla Netolická v telefonátu pro Českou televizi. „Pocity jsou úžasné, ale vzhledem ke krutému počasí jsme ani neměli čas na oslavu,“ dodala.
 
Jejich expedice, která je na cestě od března, kromě silného mrazu a větru musela bojovat i se silnými negativními drifty, tedy prouděním ledovce. Polárníci se obávali také proboření do moře a ledních medvědů. Výpravě se navíc po cestě na Špicberky ztratily dva pytle výbavy.

„V ledu byla spousta prasklin, všechny bohužel nešly obejít, takže jsme je museli překračovat na lyžích. Dva psi včetně jednoho průvodce spadli do vody, ale nebylo to natolik závažné, abychom nemohli pokračovat dál,“ vypráví Miluše Netolická a dodává: „Na počátku jsme se také potýkali se silným driftem, který dosahoval až jeden kilometr v hodině směrem od pólu, takže jsme po dni a půl byli od pólu ve stejné vzdálenosti.“
 
Letos na jaře zamířily k severnímu pólu celkem tři české expedice. V sobotu svého cíle dosáhlo historické letadlo L-200 Morava s piloty Petrem Boldem a Richardem Santusem, kteří se ve středu vrátili do ČR. Na cestě je ještě režisér dokumentárních a cestopisných filmů Petr Horký se společníkem Miroslavem Jakešem, který byl na pólu již pětkrát. Ti by podle plánů měli dorazit do cíle takzvanou Messnerovou cestou v neděli.