Molotovovy koktejly pro nového místostarostu ve Veselí nad Moravou měly podpálit dům

Veselí nad Moravou - Neznámý žhář se v noci na dnešek pokusil zapálit rodinný dům nového místostarosty Josefa Bouly. Do objektu hodil hořící zápalnou lahev. Při útoku nebyl nikdo zraněn, Boula ale špatně došlápl na nohu, s níž se v minulosti léčil. Musel proto dneska vyhledat lékaře. Starosta města Jaroslav Hanák se domnívá, že napadení souvisí s napjatými vztahy na radnici.

Osazenstvo rady města se totiž počátkem týdne výrazně obměnilo. Do radních křesel usedli sociální demokraté, kteří v koalici nahradili lidovce. Zastupitelé pak odvolali starostu z řad KDU-ČSL a na jeho místo zvolili sociálního demokrata Hanáka. Jeho zástupcem se stal Josef Boula, také z ČSSD.

„Je zcela přirozené, že na zastupitelstvu mohou padat ostřejší a protichůdné názory,“ řekl k nočnímu incidentu Hanák, „nicméně řešit spory tímto kovbojským způsobem rozhodně nelze.“

Jednu lahev hodil útočník kolem jedenácté hodiny v noci do okna pokoje, odrazila se ale od okenního rámu, který začal hořet. Druhá lahev pak dopadla do sklepa nedaleko plynového kotle. Obyvatelům domu se podařilo část požáru uhasit, než přijeli hasiči.

Útok na politka na Hodonínsku není první

Dosud ojedinělý případ se odehrál v září roku 2006 - bývalý ředitel technických služeb Pavel Slíva během zasedání havířovského zastupitelstva zastřelil třemi ranami ekonomického náměstka Martina Balšána. Chvilku před tím v Ostravě zavraždil i Ivanu Kabzanovou, advokátku, která technické služby zastupovala. Za dvojnásobnou vraždou stál nejspíše spor Havířova se Slívou o cenu jeho akcií technických služeb.

Na regionální úrovni jsou podobné případy výjimkou. Zato ve vysoké politice o útoky na politiky není nouze. Konce dubna 2006 si tři neznámí muži počkali u stanice metra na Praze 6 na komunistického poslance Jiřího Dolejše. Povalili ho na zem a několik minut do něj kopali.

Podobný incident se přihodil počátkem roku 1997 tehdejšímu poslanci ČSSD Pavlu Dostálovi. Kousek od Malostranského náměstí ho přepadlo několik mužů. Dostála pořezali na hlavě a v obličeji. Kdo poslance napadl a co bylo jeho motivem, se nikdy nezjistilo.

V prosinci téhož roku explodovala u domu odstupujícího ministra financí a místopředsedy ODS Ivana Pilipa neznámá výbušnina. Zničila okna u zaparkovaného auta, sklepní okno a dvě okna v prvním patře vily. K výbuchu došlo v době, kdy Pilip vyzval Václava Klause k odchodu z čela strany.

Vydáno pod