Jednání o smlouvě SOFA se dnes neuzavřela, sporné jsou daně

Praha - Česko dnes se Spojenými státy ještě definitivně neuzavřelo jednání o doplňkové smlouvě SOFA, která v souvislosti s případným umístěním radaru USA v Brdech řeší pobyt amerických vojsk v Česku. Další kolo jednání by mělo následovat během dvou až tří týdnů. Obě strany musí ještě vyřešit otázku daně z příjmu nebo trestní jurisdikce amerických vojáků.

Podle ČT se zatím vyjednávací týmy dohodly pouze na otázce pojištění amerických služebních aut. Obě strany se totiž shodly na tom, že americká vozidla budou mít stejné povinné ručení jako česká. Problematiku daní, právního postavení amerického personálu a toho, zda se smlouva bude vztahovat pouze na vojska u radaru nebo i případné další jednotky, budou řešit ještě rozhovory v příštích týdnech.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve středu řekl, že by smlouva mohla být podepsána společně s hlavní dohodou na začátku května. „Jestliže budou vyslyšeny naše požadavky, tak je možné, že se v příštím kole dohodneme,“ potvrdil náměstek ministryně obrany Martin Barták. Vláda chce ukončit vyjednávání i ratifikaci smluv do podzimních voleb v USA. Na sousední Polsko čekat nebude.  

Hlavní smlouva k radaru je již hotova a v Praze ji počátkem května stvrdí šéfové diplomacií ČR a USA Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová. Obě smlouvy budou platit pouze v případě, že je schválí parlament.