Do Senátu bude na Lounsku za zelené kandidovat Svatopluk Karásek

Ústí nad Labem - Evangelický duchovní Svatopluk Karásek bude na Lounsku a Rakovnicku kandidovat do Senátu za Stranu zelených. Na tiskové konferenci to dnes oznámila předsedkyně krajské organizace v Ústí nad Labem Džamila Stehlíková. Karásek se chce při práci v Senátu věnovat především lidským právům, kterými se zabývá většinu svého života.

Karásek se podle svých slov věnuje politice již 40 let. „Při smrti Jana Palacha jsem si řekl, že nebudu nikdy lhostejný k politické situaci v naší zemi. Myslím, že jsem za život nasbíral dost zkušeností a nasazoval jsem se pro vlastní zemi. V tom chci pokračovat,“ řekl Karásek. Domnívá se, že senátorské křeslo by pro něj bylo příhodné. Rád by pomohl hlavně při konkrétním začleňování úmluv o lidských právech do života české společnosti.

Svatopluk Karásek se narodil v roce 1942, za totalitního režimu byl aktivní v hnutí Charty 77 a ve Výboru pro obranu nespravedlivě stíhaných. Po roce 1980 se zapojil do práce různých organizací na ochranu lidských práv na evropské úrovni. Po roce 1989 působil jako kazatel, zpěvák, spisovatel a politik. V roce 2002 byl jako nestraník zvolen do sněmovny za Trojkoalici, v roce 2004 vstoupil do Unie svobody. V posledních parlamentních volbách již ale za tuto stranu nekandidoval. Dnes je nestraníkem a rozhodl se kandidovat za Stranu zelených. „Strana zelených mě stále více přesvědčuje, že na naší politické scéně hraje pozitivní roli a často zaujímá postoje, které jsou mně vlastní. Proto se dávám, zatím jako nestraník, Straně zelených k dispozici a byl bych rád, kdyby mě v senátních volbách na Lounsku a Rakovnicku podpořili straníci i nestraníci i jiných seskupení občanů,“ uvedl.

Na Děčínsku, v dalším z obvodů v Ústeckém kraji, kde se budou letos konat volby do Senátu, bude za zelené kandidovat ředitelka neziskové organizace Agentura Pondělí Monika Lampová z Dolní Poustevny. Lídrem kandidátky zelených při podzimních volbách do krajského zastupitelstva bude místopředseda ústecké krajské organizace SZ, devětatřicetiletý lékař Petr Klepiš.