Zprostředkovatel Tatry Stošek je známým exministra obrany Kostelky

Praha - Kopřivnická automobilka Tatra chce zaplatit mnohamilionovou provizi za pomoc při zprostředkování smlouvy s českým státem o dodávce terénních aut pro armádu. Dohoda však oficiálně nikdy žádného prostředníka neměla. Kontrakt na vládní úrovni zaštítil bývalý ministr Miroslav Kostelka, který byl spolužákem muže, jenž má odměnu získat. Společnost Tatra odmítla dosud utajovanou provizi za kontrakt blíže komentovat.

S návrhem zadat obří zakázku bez obchodní soutěže přišel v roce 2004 dlouholetý známý bývalého plukovníka Pavla Stoška tehdejší ministr obrany Miroslav Kostelka. „O provizi vůbec nic nevím. Pavla Stoška znám, ale nejsem si vědom, že by měl takovou smlouvu. O tatrovkách se mnou mluvil, ale to už byl jejich nákup vyřešená věc, protože my jsme na obraně nechtěli, aby je dodal zahraniční výrobce,“ sdělil současný velvyslanec v Moskvě Kostelka.

S Pavlem Stoškem se během domlouvání kontraktu setkal také náměstek ministryně obrany Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL), který potvrzuje, že bývalý plukovník byl u jednání, jež se týkala jedné subdodávky. Díky zakázce, která bude stát českou armádu 2 miliardy 600 milionů korun, Stošek možná získá od Tatry provizi až 27 milionů korun. „Pokud je tady snaha vyplatit finanční prostředky za zprostředkování, tak to by náleželo ministerstvu obrany a o to by měla být snížena cena té dodávky,“ domnívá se Jaroslav Kopřiva. Poslanec Milan Urban (ČSSD) je toho názoru, že je nutné, aby se na základě uveřejněných informací sešel Výbor pro obranu.

Pavel Stošek je spolumajitelem brněnské firmy Cals servis, která poskytuje služby zároveň české armádě i Tatře. Dohodu při zprostředkování smlouvy o Tatrách však podepsal jako fyzická osoba. Tatra se zavázala provizi vyplatit, jen když vláda osloví s nabídkou přímo ji. Stošek v písemném prohlášení uvádí, že „analyzoval a připravoval pro Tatra a.s možnost této nové akvizice“.

Ministerstvo obrany dříve odmítlo, že by při přípravě smlouvy o nákupu vozidel asistovala třetí osoba. Ve středu Tatru písemně vyzvalo, aby vysvětlila, zda je smlouva mezi Stoškem a firmou platná a účinná.