Plzeňský zastupitel Charvát je v seznamu StB veden oprávněně, rozhodl soud

Praha - Vrchní soud v Praze rozhodl, že plzeňský zastupitel Miroslav Charvát je veden v evidenci spolupracovníků StB oprávněně. Potvrdil tak rozsudek pražského městského soudu, který loni Charvátovu žalobu na neoprávněné vedení v seznamech rovněž zamítl. Charvát spolupráci se Státní bezpečností odmítá. V době, kdy měl jako kandidát ODS odevzdat lustrační osvědčení, byl údajně nemocný. Proti dnešnímu rozsudku podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle dokumentů byl ale Charvát, bývalý voják s hodností majora, veden v letech 1986 až 1987 u vojenské kontrarozvědky, jedné ze součástí StB, jako agent pod krycím jménem Leoš.

Klíčovým důkazem, o nějž se opíral městský, ale i vrchní soud, je svazek,
který na Charváta tehdejší vojenská kontrarozvědka vedla. V něm se totiž zachoval písemný slib spolupráce z listopadu 1986 i s vlastnoručním podpisem. Obhájce Charváta poukazoval na to, že samotný slib neznamená faktickou spolupráci a zpochybnil také zařazení VKR mezi součásti tajné bezpečnosti. Odvolací senát ale tyto argumenty neuznal. 

Každý kandidát ODS musel před komunálními volbami odevzdat lustrační osvědčení. Charvát byl ale tehdy údajně nemocný. Později se ukázalo, že Charvát neodevzdal ODS lustrační osvědčení, ale jen prověrku Národního bezpečnostního úřadu pro nejnižší stupeň utajení, která s lustrací nemá nic společného. Plzeňské ODS to stačilo a Charváta dosadila na post městského radního.

Po aféře Charvát vystoupil z ODS a vzdal se i křesla radního, odmítl ale odejít ze zastupitelstva města s tím, že se napřed hodlá soudit. Na jeho místo, zahrnující oblast správy majetku města, usedla Helena Matoušová.