Dopravní podnik: Tramvaje v Ostravě proti sobě vyjely už v minulosti

Ostrava  - V období posledních tří let byly na jednokolejné trati zaevidovány dvě dopravní situace, kdy nebylo řidiči tramvají respektováno předepsané křižování ve výhybně. "Řidiče jsme vždy potrestali. Po druhé události jsme začali hledat vyšší stupeň zabezpečení," řekl ekonomický náměstek DPO František Kořínek.

Vedení společnosti tak potvrdilo spekulace z tisku, podle kterých byly tyto chyby mezi zaměstnanci veřejným tajemstvím. Na to, že ke srážce mohlo dojít už dříve, upozorňovali i obyvatelé Vřesiny, kteří tramvajemi do Ostravy pravidelně jezdili.

V obou předchozích případech jeden z řidičů křižujících se tramvají nezastavil na místě určeném k čekání na protijedoucí tramvaj. Vjel na trať a chyba se později musela vyřešit couváním jedné ze souprav. Informace nyní prošetřuje Drážní inspekce. Pokud zjistí pochybení dopravce, může udělit pokutu.

Naprosto stejná situace se stala i minulý týden v pátek. Čtyřiadvacetiletý řidič na jednokolejku vjel bez povolení a srazil se s protijedoucí tramvají. Bilance nehody je tragická. Tři lidé zemřeli a desítky dalších utrpěly zranění.

Od středy informace o dřívějších událostech na jednokolejné trati mají i pracovníci Drážní inspekce, kteří je začali prošetřovat. „Pokud se prokáže, že se jednalo o mimořádnou událost ve smyslu zákona o drahách, zahájíme správní řízení,“ řekl mluvčí inspekce Zdeněk Neusar. Pak by dopravní podnik mohl dostat až desetimilionovou pokutu.

Podnik chtěl původně na trati vybudovat pouze světelnou signalizaci. Po páteční tragické nehodě ale chce, aby jištění bylo ještě bezpečnější. Plánovaný systém by měl zajistit, že se tramvaje, které na jednokolejce  proti sobě vyjedou, úplně zastaví.

Nehodu do dnešního dne vyšetřovali policisté z Nového Jičína, protože se tramvaje srazily na území, které spadá pod tamní okrasní ředitelství. Dnes případ převzali pracovníci severomoravské krajské správy. Vedení policie se tak rozhodlo vzhledem k závažnosti případu, a také proto, že většina
cestujících má trvalé bydliště na Ostravsku. „Jedná se proto i o vstřícný  krok ze strany policie vůči svědkům celé události, kteří by museli v případě podání svědecké výpovědi přijet do Nového Jičína,“ vysvětlila
mluvčí novojičínské policie.

Policisté zatím čtyřiadvacetiletého řidiče, který je ze zavinění nehody podezřelý, nevyslechli. Spis převzal kriminalista krajské správy a teprve se s ním musí seznámit. Další informace podle mluvčí policie bude mít v pondělí.

O psychologickou pomoc zraněným cestujícím a jejich příbuzným se starají pracovníci Krizového centra Ostrava. V příštích dnech chtějí své
působení rozšířit i na svědky tragické nehody, obyvatele místa, kde se
stala a policisty, hasiče a záchranáře, kteří na místě zasahovali.

„Odhadem to může být až 900 lidí,“ uvedla vedoucí centra Petra Ďásková. Dodala, že v současné době šest krizových pracovníků poskytuje psychosociální pomoc zraněným v nemocnících. „Navštěvujeme i ty, kteří už byli propuštění do domácího léčení,“ vysvětlila.