Australský soud: Terezka zůstane do konce května v péči matky

Sydney/Praha - Australský soud rozhodl, že šestiletá Terezka Charlie Vichnarová, kterou unesl její otec Rodney Cowie do Austrálie, zůstane v péči matky Nicol Vichnarové do konce května. Otec dívky ji bude moci vídat asi třetinu času. 21. května se pak rozhodne, komu bude dítě svěřeno do trvalé péče. Matka holčičky odletěla do Austrálie na vlastní pěst 7. dubna. Až do včerejška nevěděla, kde otec s dítětem je. Dceru pak viděla až u soudu. „Soud navrhl rodičům mimosoudní dohodu. Na tu ale Cowie nepřistoupil,“ informoval český konzul v Sydney Vít Kolář. Nyní podle zástupce Vichnarové Filipa Santiniho musel Cowie soudu odevzdat svůj i dceřin cestovní pas, bez něhož nemohou ze země odjet. Oba se musí dostavit k dalšímu přelíčení.

Vichnarová se po příletu do Austrálie spojila s tamním partnerem brněnského Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí a pak společně požádali soud, aby co nejdříve nařídil jednání o vrácení dítěte do péče matky. Matka si mohla s dcerou asi hodinu povídat. „Holčičce se hodně stýská… Řekla, že chce umřít, a dokonce to ještě zopakovala,“ citoval Santiniho deník Právo.

Osmatřicetiletý Cowie dceru Terezu do Austrálie letecky dopravil bez souhlasu matky, ačkoliv neměl její pas. V sobotu 22. března si ji vyzvedl v Žákavě na jižním Plzeňsku, ale dívku ve smluvenou dobu nevrátil. Nevrátil ani auto, které si půjčil od bývalého švagra. Německá policie auto na základě žádosti českých kolegů později našla u vlakového nádraží v Norimberku. Cowie únos zřejmě plánoval, protože v době, kdy teprve matka vypovídala na policii a oznamovala únos, seděla už Terezka s Cowiem v letadle směřujícím do Austrálie. Cowieho začala stíhat česká policie kvůli poškozování cizích práv. Hrozí mu dva roky vězení nebo pokuta.

V Česku se únosy dětí jedním z rodičů stanou několikrát do roka. Nejkomplikovanější případy vznikají, když potomka převezou do států Jižní Ameriky nebo do arabských zemí. Česká vláda loni v prosinci schválila návrh novely občanského soudního řádu zpracovaný ministerstvem spravedlnosti, který má zvýšit ochranu dětí.