Parkování v centru Dobříše pohlídají od května nové automaty

Dobříš (Příbramsko) - Dobříš změní od května systém poplatků za parkování aut. Jako první v republice uvede do provozu speciální automaty. Řidiči si na nich předplatí čas, po který chtějí na parkovišti stát. Když limit vyprší, na stojanu se rozsvítí červené světlo, informoval starosta Jaroslav Melša.

Blikající kontrolku je vidět až na vzdálenost 15 metrů. Na vypršení předplacené doby stání to upozorní nejen řidiče, ale také strážníky, kteří budou parkovací automaty kontrolovat.

„Všechno financuje soukromá firma, město ale bude mít podíl na zisku,“ dodal. Hodinový poplatek se zvýší z nynějších deseti na 20 korun. Řidič si ale bude moci předplatit dobu stání podle svých potřeb, třeba jen na několik minut. Podle smlouvy, kterou radnice s provozovatelem podepsala, bude podíl města na zisku z automatů šedesátiprocentní, minimálně však 70 000 korun měsíčně.

Na náměstí a před nákupním střediskem Jednota bude 45 stojanů, každý z nich obslouží dvě parkovací místa. Původní automaty z náměstí využije město pravděpodobně na parkovišti u zámku. Nové automaty budou v ulicích do doby, než začne plánovaná rekonstrukce Mírového náměstí, tedy zhruba dva roky.

Nové automaty jsou součástí pilotního projektu, který v Dobříši spouští společnost Citymeter. Slibuje, že se příjmy města z parkování zvýší.

Vydáno pod