Rektoři: Transformace univerzitních nemocnic znamená zhoršení zdravotnictví

Praha - Rektoři tvrdí, že část zdravotnické reformy týkající se univerzitních nemocnic povede k postupnému zhoršování zdravotnické péče. Nesouhlasí s připravovanou změnou fakultních nemocnic na akciové společnost s minoritním podílem univerzit, neboť tento krok podle nich neumožní ručit za obsah a kvalitu lékařského vzdělání. Univerzity se nemají čeho obávat, postoj rektorů mě velmi mrzí, reagoval na jejich prohlášení mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Cikrt upozornil na to, že univerzity v současné době nemají ve fakultních nemocnicích žádný podíl, nový zákon jim však podíl nabízí. 66 procent akcií by vlastnil stát, zbylých 34 procent by připadlo dané veřejné vysoké škole. Zisk by pak nemocnice investovala do zdravotnických či vědeckých a vzdělávacích projektů. Česká konference rekotrů ale podporuje vznik takových univerzitních nemocnic, ve kterých budou mít veřejné vysoké školy rozhodující kompetence, nikoliv minoritní.

Převod budoucích univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti je jednou z nejspornějších částí plánované vládní reformy zdravotnictví. Lidovci, sociální demokraté, ale také odboráři se obávají, že tento krok povede k privatizaci nemocnic a odvádění části veřejných prostředků ze zdravotnictví. Ministerstvo se ale brání, že nic takového transformace určitě neznamená.