Horníci protestují proti reformám, chtějí se dožít důchodu

Ostrava - Protestní mítink na dnešek chystají horničtí a hutničtí odboráři. Důvodem vyhlášení protestu jsou přijaté reformy, připravované zdravotnické zákony i zákoník práce, kritizují také vysokou inflaci. Nejvíce se ale bouří proti důchodovým změnám, na základě kterých by Češi do penze měli odcházet v 65 letech. Horníci tvrdí, že se takového věku ani nedožijí. Podpořit jejich požadavky přislíbil předseda ČSSD Jiří Paroubek. S odboráři jedná také ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, horníci se ale přesto rozhodli k dnešním protestům, protože, podle slov jejich předsedy, nemají dostatek času čekat.

Důchodový zákon se už totiž začal projednávat ve sněmovně, a přestože se ho opoziční poslanci pokusili zastavit, novela zákona o důchodovém pojištění prošla do druhého čtení.

Fárající Paroubek

Jiří Parboubek při své nedávné návštěvě jednoho z ostravských dolů horníkům přislíbil, že se sociálnědemokratičtí poslanci pokusí novelu nyní zablokovat. Pokud by ale pro svůj záměr nezískali dostatek hlasů, v případě, že vyhrají volby, zákon zruší.

Nečas Paroubkův slib označil za populistický a nezodpovědný. Česká republika podle něho penzijní reformu nutně potřebuje, navíc ji k tomu vyzývají i renomované instituce, včetně Evropské komise.

Nečas: Demonstrace je politizací odborů

S hornickými odboráři se Nečas dohodl na vytvoření pracovní skupiny a také na zpracování analýzy zdravotního stavu horníků. Jejich protesty, respektive celkově protesty odborů, ministr považuje za politizaci organizace. Předseda ČMKOS Milan Štech je senátorem ČSSD a své křeslo bude v blížících se podzimních volbách obhajovat.

Vydáno pod