Radní schválili přesun magistrály pod zem

Praha - Severojižní pražská magistrála povede v oblasti Václavského náměstí pod zemí. Pražští radní schválili memorandum ke zklidnění uvedeného úseku magistrály zahloubením její části v centru města pod zem. Dokument zavazuje vládu České republiky, hlavní město a ministerstva kultury a dopravy ke spolupráci na projektu, který zahrnuje také kompletní rekonstrukci Národního muzea.

Dokument podepíšou 29. dubna předseda vlády Mirek Topolánek, pražský primátor Pavel Bém, ministr dopravy Aleš Řebíček a ministr kultury Václav Jehlička.
 
Podle memoranda by mělo spojení Václavského náměstí s Národním muzeem napravit nesprávná rozhodnutí z období komunistického režimu. Podle memoranda je současná trasa severojižní magistrály nevyhovující jak z dopravního hlediska, tak pro záměr rekonstrukce a následný provoz Národního muzea, jakož i pro celkovou urbanistickou funkci Václavského náměstí.
   
„Záměrem Ministerstva kultury České republiky je vybudovat podzemní spojení Národního muzea s budovou bývalého Federálního shromáždění. Tím vznikne kulturně a společensky významný a cenný komplex Národního muzea,“ popisuje čtyřstránkový dokument plány. Odklonění části magistrály do tunelu se pak považuje za jediné možné řešení.
   
Magistrála přijde ve středu města o dva jízdní pruhy. Místo nynějších tří v každém směru bude mít dva. Řidiči budou moci podle radního Radovana Šteinera centrum objet po městském okruhu a magistrála se stane městskou třídou. Kapacita silnice by se snížila ze současných 85 000 na 50 000 automobilů denně. Celý prostor by se podle městských politiků „zlidštil“. Začátku prací musí předcházet přestěhování Svobodné Evropy na Hagibor i změny v územním plánu. Ta je potřeba u části parčíku, který je při pohledu z Václavského náměstí vpravo vedle muzea.
   
Náklady na rekonstrukci muzea se odhadují na 4,5 miliardy korun. Náklady na výstavbu tunelu podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky nepřesáhnou deset miliard korun, budou se na nich podílet všechny úřady.

Plán na převedení magistrály za muzeum magistrát představil před třemi lety. Cílem je propojit Václavské náměstí s muzeem a pěším bulvárem s Vinohradskou třídou. Odborníci v minulosti vypracovali dvě možnosti zrušení magistrály před muzeem. Podle jedné by vedla za budovou po povrchu, podle druhé v tunelu. Dále se zabývali podpovrchovou variantou. Silnice by měla být pod zemí v úseku mezi náměstím I. P. Pavlova a Hlavním nádražím.