Liberec vyhlásil druhý ročník bezpečnostně-dopravního týdne

Liberec - Už podruhé vyhlásil Liberecký kraj Týden bezpečnosti. Je to proto, že počet dopravních nehod v regionu stoupá. Kampaň je sice zaměřená hlavně na řidiče a dodržování předpisů, ale reviduje taky nebezpečná místa a kontroluje i kvalitu značení.

V Libereckém kraji v loni zahynulo 46 lidí. V letošním roce umřeli zatím tři. Podle policistů byla většina těchto nehod zbytečná. „Většinou je příčinou nepřiměřená rychlost, která může být čtyřicetikilometrová, ale také dvousetkilometrová,“ vysvětluje Stanislava Jakešová, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu v Liberci.
 
V rámci kampaně teď kraj upozorňuje řidiče na nejnebezpečnější úseky v regionu. Zároveň mapuje i další místa, která vyžadují z hlediska bezpečnosti nápravu. Kontrolou prochází i dopravní značení. „Kontrolujeme všechno, rychlost jízdy, zda jsou stanovená omezení účelná a správná, zda jsou účelné zákazy předjíždění. Zabýváme se také nehodovými místy, respektive jestli je tam možné něco změnit,“ popisuje postup dopravní expert Stanislav Huml.
 
V kraji je celkem dva a půl tisíce kilometrů silnic. Hlavně ty druhé a třetí třídy jsou ale z jedné čtvrtiny nevyhovující nebo dokonce v havarijním stavu. Snaha o jejich vylepšení ale nemusí vždy přinést z hlediska bezpečnosti příznivý výsledek. „Lepší stav silnic může mít i negativní dopad v tom, že řidiči na těchto úsecích jezdí velmi rychle,“ říká člen Rady Libereckého kraje Vladimír Richter (ODS).
 
Dopravní policisté chtějí kampaň pořádat i příští rok. Každoroční připomínaní pravidel silničního provozu by mělo pomoci řidičům, aby jezdili bezpečněji.