Vláda posoudí návrh KSČM na referendum o lisabonské smlouvě

Praha - Vláda v pondělí posoudí návrh KSČM na uzákonění jednorázového referenda, v němž by občané rozhodli o lisabonské smlouvě. Klíčový dokument, který má reformovat instituce Evropské unie místo neschválené euroústavy, již začal projednávat český parlament. Nyní ho na žádost Senátu posoudí Ústavní soud. Vládní politici chtějí, aby smlouvu schvalovali zákonodárci.

KSČM je jediná parlamentní strana, která lisabonskou smlouvu odmítá. Tvrdí, že omezí integritu a suverenitu České republiky, a je proto prý třeba, aby o ní rozhodli občané v referendu stejně, jako rozhodovali o vstupu Česka do EU.

Lidé by podle návrhu KSČM v referendu měli odpovídat na otázku: Souhlasíte s tím, aby Česká republika přistoupila k Lisabonské smlouvě pozměňující Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství? Nemělo by být stanoveno žádné kvorum pro účast voličů.

Vládní politici argumentují tím, že nový dokument pouze upravuje již existující smlouvy EU, a není proto zásadním zásahem do suverenity České republiky. ODS ale zároveň chce, aby nová unijní pravidla přezkoumal Ústavní soud. Opoziční ČSSD prosazuje co nejrychlejší schválení smlouvy v parlamentu.