Čunek si v minulosti půjčil akcie Ruchstavu, mlží proč

Praha - Staronový ministr pro místní rozvoj a lidovecký předseda Jiří Čunek byl před deseti lety spoluvlastníkem stavební firmy Ruchstav Holding. Akcie společnosti si ale nekoupil, pouze zapůjčil, a to zdarma. Informace přinesl týdeník Euro.

„Akcie Ruchstavu jsem získal na základě smlouvy o půjčce. Ty akcie jsem měl vrátit s nějakým přínosem pro toho, kdo je zapůjčoval. Měl jsem ty akcie v držení několik měsíců. Měl jsem s nimi plány, nedělal jsem to pro žádnou charitu, měl jsem na tom vydělat nějaké peníze. Protože jsem se stal starostou, tak jsem se toho zbavil,“ řekl týdeníku místopředseda vlády a bývalý starosta Vsetína.

Od koho si akcie půjčil a jaké byly jeho záměry, Čunek odmítl sdělit. Odůvodnil to špatnými zkušenostmi, kdy proti němu v minulosti bylo i přes jeho snahu věci vysvětlit vedeno trestní stíhání a mediální útoky.

Společnosti Ruchstav Holding, a. s., a Ruchstav, s. r. o., jsou podle Eura příkladem takzvaného ekonomického incestu, kdy není jisté, kdo je matka a kdo dcera, a jsou navzájem majetkově propojeny. Ovládány přitom byly stejnými fyzickými osobami. V době Čunkova angažmá byl v pozice jednatele a předsedy představenstva jeho bratranec Petr Kozáček. Ke kauze se opakovaně odmítl vyjádřit.

Již dříve byly zveřejněny informace, že právě Ruchstav pomohl Čunkovi získat peníze ze zkrachovalé Universal Banky a že od této společnosti koupil třetinu její podnikové chaty, uvedl list.