V Praze začala třídenní konference o historických osobnostech

Praha - Renomovaní historici budou od dneška v Praze diskutovat o tom, které historické osobnosti si zasluhují naši pozornost a které nikoliv. Třídenní mezinárodní vědeckou konferenci s názvem Osobnosti v zrcadle dějin pořádá Historický ústav Akademie věd a zúčastní se jí vědci z Česka, Polska, Švýcarska, Rakouska nebo Německa.

„Jeden z největších problémů je, koho zařadit a koho nezařadit mezi historické osobnosti. Vedli jsme například spor o přemyslovskou princeznu Blaženu, sestru Anežky České, která skončila na hranici inkvizice,“ vysvětluje docentka Pavla Vošahlíková z Historického ústavu AV.

Rozhodování je jednodušší u osobností, které se živily literární činností, ať už odbornou nebo uměleckou. U nich je kritériem publikované dílo. Do diskuzí dále vstupují specialisté z nejrůznějších oblastí, aby posoudili význam jednotlivých osobností. Odborníci takto mimo jiné rozhodují, o kom se děti budou v následujících letech učit ve školách a co si o nich mají zapamatovat.

Stává se také, že je obraz některé historické osobnosti vykreslen do značné míry fiktivně a úkolem historiků je nepravdivé legendy vyvracet. To se týkalo podle Vošahlíkové například vlastenecké básnířky Marie Čacké, která byla prezentována jako selka, i když ve skutečnosti pocházela z dobré rodiny a také se velmi dobře vdala. Takový výmysl měl dodat českým vlastencům sebevědomí v době, kdy ještě literatura neznala Boženu Němcovou. Historici pak musí podobné nepravdy uvádět na pravou míru. „Někdy je ale nebezpečí, že ve snaze vytvořit pravý obraz vytvoříte jen novou legendu,“ dodává Vošahlíková.

Vydáno pod