Duben byl nejtragičtějším měsícem letošního roku

Praha - Duben vstoupil do dopravních statistik jako nejtragičtější měsíc letošního roku. Na českých silnicích sice zemřelo méně lidí než ve stejném období loňského roku, prvním tři letošní měsíce však byly mnohem méně tragické.

Podle předběžných policejních statistik si dopravní nehody v dubnu vyžádaly 72 životů. V březnu přitom na silnicích zemřelo pouze 60 lidí. Ve srovnání s loňským dubnem, je ale letošní statistika o něco příznivější. Loni o život přišlo ve čtvrtém měsíci roku 97 lidí. Počet zemřelých za letošní duben však může být ještě vyšší, protože nynější čísla nezahrnují oběti, které na následky nehod zemřely později ve zdravotnických zařízeních.    

Policisté letos v dubnu zasahovali u 12 823 nehod, což je méně než za stejný měsíc loni. V dubnu 2007 policisté evidovali 14 764 nehod, předloni jich ve stejnou dobu bylo ještě o 831 více.     

Zranění letos v dubnu v důsledku dopravních nehod utrpělo 302 lidí. Stejně jako v předešlých měsících byl nejčastější příčinou havárií nesprávný způsob jízdy, kvůli kterému se jich stalo 4487. Celkem 586 nehod způsobili řidiči pod vlivem alkoholu. Nejtragičtějším dnem tohoto měsíce byla sobota 12. dubna. Při 310 nehodách zemřelo na silnicích sedm lidí, 18 vyvázlo se zraněním.     

Nejvíce nehod zaznamenali v dubnu policisté v Praze. Celkem 2685 havárií si zde vyžádalo čtyři mrtvé a 29 zraněných. Naopak nejméně se jich stalo v Karlovarském kraji, kde jich policie eviduje 330. Na silnicích Královéhradeckého kraje nezemřel žádný člověk, i když zde byl počet nehod o 212 vyšší než na Karlovarsku. Nejvíce mrtvých zaznamenal v dubnu Středočeský kraj, kde 1832 nehod nepřežilo 19 lidí.     

Vývoj následků nehod za první čtvrtletí letošního roku byl velmi pozitivní, takže se počet mrtvých přiblížil nízkému číslu z roku 2006 a byl podle statistik druhý nejnižší od roku 1990. I když je v dubnu podle předběžných výsledků počet nehod nižší než v minulém měsíci, jejich následky byly především v první polovině dubna tragičtější.