Zaorálek: Vláda zatajila incident v Afghánistánu před hlasováním o misích

Praha - Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je přesvědčen, že vláda měla informace o smrti českého vojáka a zranění jeho kolegů v Afghánistánu už před hlasováním sněmovny o posílení zahraničních misí, ale tyto informace poslancům zatajila. „Vyzývám vládu, aby nám poskytla jasný časový harmonogram,“ vzkázal kabinetu Zaorálek. O vyslání stovky vojáků z prostějovské speciální jednotky rozhodovala sněmovna 30. dubna odpoledne. Informace o afghánském incidentu se objevily ten samý den v podvečer.

Podle Zaorálka je „základní serióznost“ podle ústavy, aby vláda poskytla před hlasováním poslancům všechny informace. Domnívá se, že zveřejnění incidentu by hlasování politiků nijak neovlivnilo, neboť každá země musí počítat s rizikem.

„Důvod, proč jsem nehlasoval pro vyslání jednotek, byl ten, že nám vláda nepředložila žádnou bezpečnostní analýzu,“ uvedl stínový ministr zahraničních věcí. Podle něj není dostatečně znám smysl misí ani jaký je jejich cíl do budoucna. Musíme vědět, že jde o smysl širší, strategický, ne jen o prestiž České republiky, argumentoval Zaorálek.