Letadlo se zraněnými vojáky z Afghánistánu přistálo v ČR

Kábul/Praha - Ostatky mrtvého českého vojáka i jeho čtyři zranění kolegové dorazili do vlasti. Dnes je letecký speciál z Afghánistánu přepravil do České republiky. Po příletu byli zranění vojáci převezeni do Ústřední vojenské nemocnice. Na letišti krátce po přistání proběhl i smuteční ceremoniál.

Na pražském letišti dnes po příletu vojenského speciálu proběhl smuteční ceremoniál. Obřadu se zúčastnila ministryně obrany Vlasta Parkanová, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo velvyslanec Spojených států v ČR Richard Graber. Padlý voják, jehož tělo bylo dnes dopraveno do vlasti, byl in memoriam povýšen do hodnosti praporčíka. Ministryně obrany ho také vyznamenala Záslužným křížem prvního stupně.  

Tři zranění vojáci byli po přistání převezeni sanitkami do Ústřední vojenské nemocnice, dalšího jejich vážně zraněného kolegu dopravil do nemocnice vrtulník.

Konvoj českých a afghánských sil zasáhla při návratu z hlídkové mise nálož nastražená u silnice. Uvnitř obrněného vozidla bylo pět vojáků, z nichž jeden, řidič, zemřel po převozu do nemocnice na spojenecké základně v Bagramu. Další čtyři výbuch zranil.

K incidentu došlo v provincii Lógar, kde od března působí český rekonstrukční tým. Mrtvý voják je třetím příslušníkem české armády, který v této zemi zahynul.

V Afghánistánu zatím pokračuje vyšetřování útoku. Zatím ale není známo, kdo za ním stojí. Konkrétnější výsledky šetření budou známy až v pondělí, kdy je speciální komise zveřejní.

Vydáno pod