Armáda připravuje obměnu dopravního letectva

Praha - Ministerstvo obrany chystá další kontrakt za miliardy bez otevřeného tendru. S evropským konsorciem EADS jedná o koupi transportních letadel CASA a o výměně za přebytečné bitevníky L-159. Konkurenční italská firma Alenia to považuje za nefér jednání.

Před dvanácti lety si armáda objednala 72 bitevníků, teď chce některé z nich vyměnit za dopravní letadla. „Proto jsme oslovili všechny dodavatele s tím, aby nám dali nabídku, která počítá i s využitím nepotřebných letounů L-159. Bohužel pouze jeden dodavatel nám dal tuto nabídku,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Armáda tak zřejmě dostane španělská letadla CASA C-295M. Zatím jedno za pět bitevníků. Další tři musí zaplatit přímo. „V obchodu se zbraněmi je zpravidla zásadou nákup a prodej. Barterové výměny ukazují spíše na to, že ani jedna ze stran si neví rady se systémy, které nabízí,“ prohlásil odborník na zbraňové systémy Jaroslav Štefec.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek vyjádřil dříve k letounům CASA výhrady. Podle něj nesplňují požadavky armády, a to zejména v přepravní kapacitě a doletu.

Dnes má ale šéf generálního štábu opačný názor, v písemném vyjádření tvrdí, že CASA požadavky armády splňuje. Podle něj tato letadla včas nahradí stárnoucí Antonovy. Připomíná ale, že lehčí typy mohou jen obtížně podporovat kontingenty ve vzdálenějších oblastech, například v Afghánistánu.

Představy o podobě transportního letectva se neustále mění. Před lety chtěla armáda jen tři stroje, pak čtyři až šest lehčích, teď uvažuje zčásti i o těžších, čtyřmotorových typech.

V prekérní situaci je teď Aero Vodochody. Pokud k výměně dojde, dostanou se L-159 poprvé k zahraničnímu zákazníkovi. Aero ovšem vyrábí i části křídel pro konkurenta společnosti CASA, italskou Alenii. Její představitelé hrozí, že by pak Aero mohlo přijít o další možné zakázky za miliardy korun.

Při obnově dopravního letectva je na obzoru i další tendr. Pro takzvanou vládní letku počítá armáda výhledově se dvěma vrtulníky, které mají nahradit stávající stroje Mi-8. 

První z nových dopravních letadel by armáda mohla dostat zhruba do dvou let, s obnovou celé flotily se pak počítá zhruba do roku 2012.