Soud potvrdil za znásilnění osmileté postižené dívky devítileté tresty

Praha - Pražský vrchní soud potvrdil devítileté tresty v případu znásilnění tehdy osmileté postižené dívky z Pelhřimovska. Táborský krajský soud v únoru odsoudil její matku Kateřinu Vrchlavskou a jejího bývalého druha Bohuslava Sladovníka. Nejhrůznější na celém případu je to, že si obžalovaní akt nahráli na video; to pak u soudu posloužilo jako hlavní důkaz.

Při dnešním jednání se obhájci odmítli spokojit s částí původního verdiktu, podle které způsobili obžalovaní dívce těžkou újmu na zdraví, a požadovali pro obžalované nižší tresty. Předseda senátu Bohumil Kalát ale v odůvodnění upozornil na znalecké posudky holčičky, které pro hlavní líčení vypracovali psychologové a psychiatři. „Vrchní soud nepochybuje o tom, že poškozené byla způsobena těžká újma na zdraví v psychické oblasti,“ vysvětlil Kalát postoj senátu a dodal, že podle znalců může trauma u dívky přetrvat doživotně.

Obhájkyně Vrchlavské Eva Klimánková požadovala vypracování nových posudků, podle ní nebyly ty původní objektivní. Dívka se při matčiných návštěvách v internátní škole údajně chová přirozeně a k Vrchlavské má kladný citový vztah. Žádné trauma u ní není patrné. Soudce ovšem návrh na vypracování nových posudků zamítl s tím, že původní posudky se vypracovávaly po téměř roce od spáchání činu, dívka přesto na vyšetření reagovala panicky. Další vyšetření by také mělo podle Kaláta neblahý vliv na vývoj dítěte.

Krátce po činu Sladovník ženu ze své chalupy vystěhoval i s jejími třemi dětmi. U sebe nechal pouze chlapce, kterého měla dvojice společně. Dítě mu později svěřil do péče soud. Kvůli chlapci a penězům se pak bývalí partneři často dohadovali. Sladovník uvedl, že mu často vyhrožoval nový přítel Vrchlavské. Žena mu prý také pohrozila, že ho kvůli znásilnění dcery udá. Sladovník pak nahlásil policii, že ho její nový druh napadl. Vrchlavská poté oznámila policistům znásilnění postižené dcery. Bývalý druh na oznámení reagoval tím, že policii přinesl video z činu, které si uložil v počítači.

I při dnešním jednání se oba obžalovaní snažili vzájemně z činu obvinit. Zatímco Sladovník při výpovědi tvrdil, že na své přítelkyni byl citově závislý a plnil jen její přání, Vrchlavská sdělila, že jednala pod Sladovníkovým nátlakem. Z videozáznamu činu „je zcela zřejmé, že oba obžalovaní jednali zcela dobrovolně a ve vzájemné součinnosti,“ řekl soudce, který tak dal zapravdu státní zástupkyni.