ČSSD je připravena kvůli církevnímu zákonu podat ústavní stížnost

Praha - ČSSD je připravena napadnout zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi u Ústavního soudu, pokud by ho parlament přijal v podobě připravené vládou. Počítá také s tím, že pokud se po příštích sněmovních volbách vrátí k moci, nebude se normou cítit vázána a výrazně ji změní. Novinářům to dnes řekl předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek. Sněmovna dnes dostala doplněný vládní návrh zákona na vyrovnání s církvemi a měla by o něm během odpoledne jednat.

Minulý týden sněmovna hlasy opozice a tří poslanců ODS debatu o církevním zákonu přerušila a odročila do doby, než vláda vyjasní, jak dospěla k rozsahu a ceně vydávaného majetku. Kabinet už normu doplnil, a podle ministrů tím požadavky splnil. Opozice ani poslanci ODS kolem Vlastimila Tlustého si to ale nemyslí. „Ministerstvo kultury to 'odfláklo',“ míní Paroubek. Zatím není jisté, zda vláda ještě dnes požádá poslance, aby se k projednávání předlohy vrátili a poslali ji do výborů.

Vládní návrh podle ČSSD znevýhodňuje ostatní občany a organizace, kterým stát vrátil majetek v minulosti. „Je to docela sprosté vůči normálním, běžným lidem. Nám to připadá nefér,“ uvedl místopředseda poslanců ČSSD David Rath, podle něhož se z církví vytvořila „kategorie vyvolených“. Kritizoval například to, že vláda vyčíslila ceny církevního majetku podle tržních, nikoliv odhadních cen jako u ostatních restitucí.

Dnešní jednání sněmovní frakce ODS žádnou dohodu mezi Tlustého skupinou a vedením klubu nepřineslo. „Poslanecký klub neshledal jediný důvod měnit své stanovisko. Občanská demokratická strana považuje zákon o vyrovnání státu a církví za jeden z klíčových zákonů v tomto volebním období a nadále ho bude prosazovat,“ řekl novinářům šéf nejsilnějšího sněmovního klubu Petr Tluchoř.

Poslanec Juraj Raninec zopakoval, že způsob, kterým vláda výši vraceného majetku zdůvodnila, je nedostatečný. „Vždy jsem říkal, že podporuji církevní restituce. Problém je jen v tom, aby sněmovní tisk obsahoval to, co my požadujeme. To znamená buď seznam toho majetku nebo podrobné určení, nebo způsob určení či vyčíslení té ceny,“ uvedl.

Sociální demokraté vypracovali alternativní návrh, kterým se podle nich má narovnat vztah mezi státem a církvemi. Předpokládá „omezenou naturální restitucí“ u církevních řádů. Výčet vydávaného majetku by měl být podle socialistů přímo v zákoně. Za nevydaný majetek by církve, respektive nově zřízená „náboženská nadace“ spravovaná církvemi dostala finanční náhradu. Peníze by měly být vyplaceny během tří let z výnosu privatizace státního majetku a měly by sloužit na výdaje spojené s náboženskou, sociální, zdravotní a kulturní aktivitou církví.

Návrh ČSSD má počítat také se zrušením takzvaných blokačních paragrafů a bezplatným převodem dosud blokovaných pozemků s výjimkou lesních na obce a města. Zákon by podle socialistů měla provázet rovněž dohoda o desetiletém financování platů duchovních. Kabinet předpokládá odluku až po dvaceti letech.

Vydáno pod