V Bučovicích začne dlouhodobá oprava frekventované silnice I/50

Bučovice (Vyškovsko) - Od příštího týdne se začne rekonstruovat tříkilometrový úsek frekventované silnice I/50. Přes Bučovice na Vyškovsku při běžném provozu projede denně kolem 13 000 aut a kamionů. Uzavírka potrvá 17 měsíců. Po celou dobu bude z Bučovic vyloučena veškerá tranzitní doprava. Současně s pracemi na silnici se ve městě uskuteční i oprava kanalizace, řekl to dnes Leoš Verner ze společnosti Skanska. Oprava vozovky bude stát 215 milionů korun.

„Kvůli tomuto souběhu dvou akcí a množství přeložek inženýrských sítí bude stavba trvat o něco déle, než by si vyžádala samotná rekonstrukce silnice. Je to ale pro obyvatele i pro řidiče lepší řešení, než rozkopat a uzavřít Bučovice dvakrát po sobě,“ řekl Verner.

Po dokončení rekonstrukce má být silnice přehlednější a širší a pro místní obyvatele, kteří v dopravní špičce nemohli téměř přejít hlavní silnici, také mnohem bezpečnější. Tranzitní doprava na hlavním tahu Brno - Uherské Hradiště - Starý Hrozenkov a dále na Slovensko bude po celou dobu rekonstrukce odkloněna ve Slavkově u Brna, odkud povede po silnici I/54 přes Kyjov, Bzenec a Uherský Ostroh. V Kunovicích u Uherského Hradiště se opět napojí na silnici I/50. Vjezd do Bučovic bude po dobu stavby zajištěn pouze pro linkovou autobusovou dopravu a místní obyvatele.

Bučovice, které mají asi 7 000 obyvatel, protíná frekventovaná silnice I/50 vedoucí od dálnice D1 směrem na Slovensko. Denně po ní projedou tisíce aut, provoz navíc stále houstne. Už 30 let se proto v Bučovicích mluví o obchvatu. Z možných řešení se nakonec jako nejlevnější varianta ukázalo přeložení silnice.

To si ale vyžádá úpravu toku řeky Litavy, která by se tak posunula blíž k zámecké zahradě v Bučovicích a jejímu bastionu. Kvůli obavě z podmáčení terénu Národní památkový ústav stavbu nejprve zamítnul, později na základě nového posudku radnice se stavbou souhlasil. Přeložka silnice by se tak měla začít stavět v roce 2009 a skončit by mohla už v roce následujícím. Plánované náklady dosahují 1,2 miliardy korun.