Poslanci dnes většinu návrhů zákonů podpořili

Praha - Rozhodnutí o počtu přihlášek na střední školu nebo schvalování nového zákona proti takzvanému praní špinavých peněz čekalo dnes Poslaneckou sněmovnu. Poslanci jednali také o dalších normách, například stavebním zákoně, zákoně proti praní špinavých peněz nebo o vymáhání alimentů či pozemních komunikacích. Odpoledne horní komoru navštívil premiér Mirek Topolánek, aby zákonodárce informoval o rozhovorech o radaru.

Sněmovna už schválila novelu stavebního zákona, díky které je možné umístit stavbu v nezastavěné části obce, která nemá zpracovaný územní plán. Problém se týká asi 2 800 obcí s počtem méně než 1 000 obyvatel. Poslanci přehlasovali Senát, novela půjde rovnou k podpisu prezidentovi.

Návrh předsedy sněmovního školského výboru Waltra Bartoše na zvýšení počtu přihlášek, které je možné podat v prvním kole, z jedné na tři, sněmovna i přes kritické hlasy podpořila.

Dolní komora také podpořila návrh novely zákona, který rozvedeným rodičům usnadní vymáhání alimentů. Novela počítá například s tím, že dlužník, který žije ze sociálních dávek, by nedostával životní, ale jen existenční minimum.

Poslanci schválili i zákon, který počítá s povinnou identifikací zúčastněných stran při převodu finančních prostředků přesahující 1000 eur (asi 25 000 korun). Norma by měla ztížit "praní špinavých peněz" pocházejících z nelegální činnosti.

Požehnání sněmovny získala také vládní novela zákona, počítající se snížením daňové zátěže pro nová auta, která jsou oproti starým vozům šetrnější k životnímu prostředí.

Odpoledne informoval po několika odkladech z předchozích jednání sněmovny premiér Mirek Topolánek poslance o tom, jak pokračují rozhovory s USA o případném umístění amerického radaru v Česku.

Poslanci také v druhém čtení projednali zákon o pozemních komunikacích. Podle ní by odpovědnost za úklid chodníku nenesli majitelé přilehlých nemovitostí, ale majitelé chodníků, tedy kraje a obce. Ty se ale obávají, že by na údržbu neměli v rozpočtech dostatek finančních prostředků. Obavy mají také z žalob od občanů, kteří se na neuklizených chodnících zraní. Podle autora návrhu senátora Jaroslava Kubery jsou ale takové argumenty liché, neboť obce mají v 99 procentech případů pojištěny na odpovědnost škody.