Česko posílá na pomoc Barmě dalších 2,5 milionu korun

Praha - Česko navýšilo o 2,5 milionu pomoc Barmě, kde o víkendu zabíjel ničivý cyklon. Celková částka české humanitární pomoci Barmě tak nyní dohromady činí pět milionů korun. Lidé také mohou pomáhat prostřednictvím humanitárních organizací a posílat na jejich konta darovací sms. Katastrofa si v Barmě vyžádala 22.500 obětí a přibližně milion lidí připravila o střechu nad hlavou.

Charita ČR shromažďuje peníze na účtu číslo 22770022/0800 variabilní symbol 121, Člověk v tísni na kontě SOS Barma 836836836/0300. Lidé mohou Člověku v tísni poslat peníze také prostřednictvím dárcovské sms zprávy (DMS) ve tvaru DMS BARMA na číslo 87777.

Ministerstvo zahraničí podotklo, že vzhledem k politickému režimu může v Barmě působit jen velmi omezený počet nevládních a mezinárodních organizací, jako jsou Mezinárodní výbor Červeného kříže a Světový potravinový program. „Věříme ale, že vzhledem k vážnosti situace se Barma v následujících dnech pomoci více otevře, a to nám umožní zvolit co nejúčinnější formu pomoci,“ uvedla mluvčí Zuzana Opletalová.

Mnoho míst v Barmě zůstává nedosažitelných kvůli záplavám a zničeným silnicím. Nejhůře postižená je oblast delty řeky Iravadi, kde dnes davy vyplenily několik málo otevřených obchodů s potravinami. Barmská vojenská junta také stále ještě nezačala vydávat víza zahraničním humanitárním pracovníkům, což kritizoval i český premiér Mirek Topolánek. Česká republika je dlouhodobým kritikem tamního režimu.