Nakonec se osvobození dočkala i Praha

Praha - Zatímco většinu Evropy už v dubnu 1945 ovládali spojenci, zůstávala česká kotlina včetně Prahy stále v rukou německé branné moci. Situace se příliš nezměnila ani po pádu Berlína. Němci, kteří dávali přednost americkému zajetí před sovětským, se nicméně 8. května dohodli s povstalci v Praze na zastavení bojů a začali odcházet směrem na západ. Následujícího dne kolem čtvrté hodiny ranní do Prahy dorazili od poražené německé metropole i vojáci 1. ukrajinského frontu Rudé armády. Ani příchod vojáků Rudé armády do Prahy ale ještě neznamenal úplný konec bojů v někdejším protektorátu. Osamocené německé jednotky se bránily ještě několik dní. Místem posledních bojů druhé světové války v Evropě se stalo až 12. května okolí Milína na Příbramsku.

Osvobození Prahy pro sovětskou armádu bylo, zejména ve srovnáni s boji v jiných městech, poměrně snadnou operací. České hlavní město totiž v době jejich příchodu po čtyřdenních bojích z velké části ovládali čeští bojovníci a rudoarmějci po příjezdu hlavně likvidovali zbytky německých sil. Dokládají to i čísla - zatímco povstalců zahynulo v Praze téměř 1700, ztráty Rudé armády se počítaly v desítkách. Několik stovek vojáků nicméně Sověti ztratili v následných bojích s ustupujícími Němci.

O život přišlo v Praze také zhruba 300 vlasovců, vojáků Rudé armády, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády (ROA). Pod velením generála Andreje Vlasova pak od začátku roku 1945 bojovali po boku Němců, nakonec ale sehráli významnou, byť dlouho zamlčovanou roli v osvobození českého hlavního města. Povstalcům pomohli vlasovci zejména 7. května, kdy díky svým těžkým zbraním účinně zasáhli proti Němcům na jihu a západě Prahy.

Vlasovci po vstupu do bojů, které vypukly živelně 5. května a při nichž čeští vlastenci postupně ztráceli proti postupujícím těžce vyzbrojeným Němcům šanci, například ochromili činnost německého letectva v Ruzyni a zabránili tím bombardování města. Ani toto angažmá jim ale ve výsledku nepomohlo. Rusy v německých uniformách, na které nejen sovětské velení pohlíželo jako na zrádce, totiž Česká národní rada odmítla uznat za spojence. Vlasovci tak v noci na 8. května Prahu opustili.

V té době už německé velení směřovalo k podepsání kapitulace, v Čechách se ale stále ještě bojovalo. Zbylé jednotky Wehrmachtu i zbraní SS se totiž hodlaly dostat do amerického zajetí, jemuž Němci dávali přednost před sovětským. Dodnes se přitom spekuluje o tom, že Prahu mohli osvobodit právě Američané, kteří již 6. května vstoupili do Plzně. Sovětsko-americko-britská dohoda z poloviny dubna 1945 ale stanovila, že do československého hlavního města vstoupí jako první Sověti.

Postup na Prahu od Plzně či Písku přitom byl podle všeho v amerických silách. Jak nedávno uvedl historik Stanislav Kokoška, Američané mohli dorazit do Prahy už 6. května večer nebo další den ráno. Z archivu velitelství německé skupiny armád Střed je totiž patrné, že Němci již o boje s americkou armádou nestáli a byli připraveni ji pustit do Prahy a vzdát se. Ostatně americké hlídky a průzkumníci se ve dnech, dny se v Praze bojovalo, bez větších problémů pohybovali daleko za demarkační čárou.

Zúčastnilo se jí přes milion sovětských, rumunských, polských a československých vojáků. Rozhodující roli přitom hrály tankové jednotky. V první fázi osvobozování prolomila vojska německou obranu v obou hlavních směrech od Drážďan a od Brna. Vytvořila tak předpoklady k obklíčení Prahy a německých vojsk. Dne 8. května jednotky osvobodily město Teplice, Louny, Most, Litvínov a další města v severních Čechách. Ve druhé fázi operace dokončily armády obklíčení Prahy od severozápadu a jihovýchodu. Dne 9. května dorazily jednotky do Prahy. V následujících dnech pak byli osvobozeni i obyvatelé zbývajících obcí a měst, například Českých Budějovic, Hradce Králové, Mladé Boleslavi, Mělníka, Pardubic, Kladna, Tábora či Kutné Hory.

  • Rusové přijeli 9. května do Prahy zdroj: www.wwiivehicles.com/czechoslovakia/photos.asp http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1633/163205.jpg
  • Rusové přijeli 9. května do Prahy zdroj: www.russianphotographs.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1633/163204.jpg
  • Rusové přijeli 9. května do Prahy zdroj: www.wwiivehicles.com/czechoslovakia/photos.asp http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1633/163206.jpg