Kramářova vila i parlament jsou dnes otevřeny pro veřejnost

Praha - Parlament a Kramářova vila se otevřeli veřejnosti. Lidé si tak mohli prohlédnout sídla obou komor parlamentu a reprezentační vládní vilu. Před Kramářovou vilou dnes čekali stovky lidí. O prohlídku budovy parlamentu tak velký zájem nebyl.

Před Kramářovou vilou stály i dvouhodinové fronty. Dnes jsou v ní zpřístupněny veškeré reprezentační prostory. Návštěvníci tak mohou vidět několik jídelen, pracovnu, hudební salónek a kulečníkový sál. Celá trasa končí v zahradě.

Před budovou parlamentu čekali turisté v průměru kolem dvaceti minut. Podle průvodkyně Emilie Peškové je to kvůli slunečnému počasí a tomu, že si hodně lidí zítra bere den volna.

Paralamentí sídla se navíc zpřístupňují pravidelně dvakrát do roka vždy 8. května a 28. října. Obě komory v tyto dny navštíví dohromady okolo 4000 lidí. Vstup do Kramářovy vily i parlamentních budov byl zdarma a návštěvníky provázeli průvodci.

Pro veřejnost bude 8. května 2009 kromě Kramářovi vily i parlamentu zpřístupněna nově zrekonstruovaná prvorepubliková vila Edvarda Beneše v Sezimově Ústí.