Fanoušek Baníku vypadl z vlaku a zemřel

Ústí nad Orlicí/Praha - Ze zvláštního vlaku, který vezl příznivce Baníku Ostrava do Prahy na dnešní zápas fotbalové ligy se Spartou, vypadl mezi stanicemi Bezpráví a Brandýs nad Orlicí fanoušek a zemřel. Na letenském stadionu byly připraveny nejen stovky policistů, ale tentokrát i soudci a státní zástupci. Poprvé totiž může soud fanoušky, kteří poruší zákon, potrestat přímo na místě.

Neštěstí se stalo před 11:00. „Při příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná asi o třicetiletého muže z Opavska, který při pádu utržel mnohočetná zranění hlavy a hrudníku a amputaci dolních končetin. Muž byl na místě mrtev,“ konstatoval Otmar Krušička ze Záchranné slyžby Pardubického kraje.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský k tomu řekl, že vlak s fanoušky zůstal stát asi 30 minut ve stanici Zámrsk, pak pokračoval v jízdě do Prahy. Do stanice Praha-Dejvice přijel zhruba ve 13:30, tedy s půlhodinovým zpožděním. Hlavní trať mezi Pardubicemi a Českou Třebovou byla kvůli vyšetřování hodinu a půl zcela uzavřena. Ve 12:20 byl obnoven provoz po jedné koleji. 

Zhruba tisícovka příznivců Baníku vyjela zvláštním vlakem ráno. Na jejich odjezd dohlížely na obou ostravských nádražích desítky policistů. Policejní hlídky doprovázejí fanoušky také v každém z 15 vypravených vagonů.

Další fanoušci cestují do Prahy jinými vlakovými spoji, dvěma speciálními autobusy a osobními auty. Podle mluvčího Baníku Igora Bruzla si ostravští fanoušci koupili přes 1730 vstupenek.

Na fanoušky čeká v Praze asi 600 policistů, přímo na letenském stadionu také soudci a státní zástupci. Případní násilníci budou zadrženi během prvoligového zápasu nebo po jeho skončení. Policisté je předají státnímu zástupci, který je pak může okamžitě poslat před soudce v improvizované soudní síni. Pachatelům bude k dispozici také obhájce.