Čunek vydal usnesení o zastavení svého trestního stíhání

Praha - Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek po půlročním váhání zveřejnil odůvodnění jihlavského státního zástupce Arifa Salichova, proč zastavil jeho trestního stíhání v údajné korupční kauze. Čunek se rozhodl zprávu uveřejnit na základě pondělních výroků žalobců k jeho kauze. Šéfovi lidovců se údajně nelíbilo, že ho prý státní zástupkyně Zlatuše Andělová nazvala prasákem, a to v době, kdy o jeho případu rozhodovala.

„Poté, co jsem byl nazván prasákem, který osahává ženské, a chodí na mě spousta anonymů, změnil jsem svůj názor a nakonec se rozhodl, že usnesení o zastavení mého stíhání zveřejním,“ prohlásil deníku Právo Čunek. Jihlavský okresní státní zástupce Arif Salichov v něm podle serveru opakovaně zpochybňuje věrohodnost hlavní svědkyně případu Marcely Urbanové. 

„Urbanová nedokázala spolehlivě vysvětlit, proč tuto závažnou skutečnost (informaci o přijetí úplatku) neoznámila ihned v roce 2002, ale učinila tak až koncem října 2006,“ napsal v usnesení Salichov. Urbanová pracovala jako Čunkova sekretářka na vsetínské radnici a tvrdí, že viděla, jak Čunek převzal půlmilionový úplatek.

Podle zveřejněného zdůvodnění firma H&B Real částku 635 tisíc, kterou z kasy pracovníci firmy před údajnou korupcí vyzvednuli, následně společnost vyplatila za pozemek ženě, jejíž totožnost policie zná a která nemá s Čunkem nic společného.  

Mezi svědectvími, která vedla k zastavení Čunkova stíhání, uvedl Salichov také výpověď manželky majitele realitní firmy H&B Real Petra Hurty. Martina Hurtová zcela popřela, že by v době, kdy měla podle policie úplatek Čunkovi přinést, vstoupila do budovy vsetínského městského úřadu. Peníze vyzvednuté z bankovního účtu H&B Real prý nebyly určeny na úplatek, ale na zaplacení pozemku jedné ženě.

Přesto ještě nejsou všechny otázky zodpovězeny. Podle Salichova je v Čunkových přijmech a výdajích v době před údajným úplatkem téměř dvoumilionový rozpor.