Zkoušku z češtiny zaplatí cizincům stát, kurz uhradí sami

Praha - Od ledna příštího roku budou muset cizinci, kteří žádají o trvalý pobyt, složit zkoušku z českého jazyka. Základní znalost češtiny jim pomůže v integraci do české společnosti, domnívají se ministerstva školství a vnitra, v jejichž spolupráci projekt vznikl. Náklady vláda odhaduje na čtyřicet až padesát milionů korun. První pokus zkoušky bude hradit stát, případné další pokusy a kurz v rozsahu 105 až 140 hodin výuky zaplatí cizinci.

Obtížnost zkoušky je stanovena na základní úroveň A1, měla by zajistit, že se cizinec jednoduše domluví v každodenních základních situacích. Absolvovat výuku bude moct v jazykových školách a institucích, jejichž seznam vypracuje ministerstvo školství. Potřebné informace se uchazeči dozvědí na internetových stránkách, které chce resort od léta zprovoznit. Informovat by je měla i kampaň ministerstva vnitra.

Povinnost nově stanovila novela cizineckého a azylového zákona. Platit by měla začít od ledna 2009. „Osobně považuji tento přístup za velmi prospěšný a prozíravý, neboť nám umožňuje poučit se z chyb našich sousedů, a vykročit tak k lepší integraci cizích státních příslušníků mezi občany naší republiky,“ uvedl ministr vnitra Ivan Langer. Připustil, že vláda uvažuje o rozšíření podmínky jazykové zkoušky i na žadatele o české občanství.