Policista obviněný z úniku z hotelu Savoy podal stížnost

Praha - Policista obviněný za únik nahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa (ČSSD) v pražském hotelu Savoy podal proti rozhodnutí žalobce stížnost. Městské státní zastupitelství v Praze zatím o stížnosti podle své mluvčí Štěpánky Zenklová nerozhodlo.

Setkání Weigla a Šloufa se uskutečnilo krátce před volbou prezidenta a zveřejnění nahrávky volbu údajně ovlivnilo. Policista z útvaru zvláštních činností byl obviněn ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji na začátku května. Hrozí mu pět let vězení.

Podle Zenklové policista pod smyšlenou legendou získal neoprávněně od vedení hotelu Savoy DVD, na kterém byla nahrávka schůzky mezi Šloufem a Weiglem. DVD potom předal třetí osobě, která nahrávku poskytla médiím.

Některá média uvedla, že podezřelými v kauze jsou policista Jiří Dvořák a pracovník rozvědky Petr Bakeš. Bakeš zřejmě požádal Dvořáka z útvaru zabývajícího se odposlechy a sledováním, aby pro něj získal inkriminovanou nahrávku na žádost bývalého ředitele rozvědky Karla Randáka. Policista zřejmě neměl tušení, pro jaké účely má nahrávka sloužit, a žádosti vyhověl, aniž o tom sepsal jakýkoli úřední záznam.