Schwarzenberg si na audit Čunkova majetku najal detektivy z USA

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si na prověrku původu majetku lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka najal americkou detektivní kancelář Kroll. Informovaly o tom ve čtvrtek Hospodářské noviny. Schwarzenberg se s předsedou KDU-ČSL na auditu dohodl už začátkem dubna. Jak bude audit vypadat a kdo ho provede, zatím tajil. Zaplatí ho ze svých peněz. Sazby Krollu jdou v podobných případech podle HN do milionů korun.

Schwarzenbergovu zakázku potvrdil i šéf evropské pobočky Krollu Tommy Helsby, který bude mít případ na starosti. Sám ale připustil, že je velmi neobvyklé, aby ministr nechal vyšetřovat vicepremiéra, a aby ten souhlasil, že bude spolupracovat. Čunek už v dubnu slíbil, že auditorům vyjde plně vstříc. Při dotazu na Kroll odkázal HN na Schwarzenberga.

Šéf lidovců opustil loňského listopadu vládní funkce kvůli obvinění z korupce. Když jej žalobci očistili, křesťanští demokraté svého lídra znovu do koaličního kabinetu nominovali. Narazili ale na odpor zelených a zvláště jejich ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten kvůli Čunkově návratu hrozil odstoupením.

Nakonec se předsedové koaličních stran spolu se šéfem české diplomacie dohodli na tom, že se Čunek do kabinetu vrátí. A to pod podmínkou, že finance staronového místopředsedy vlády do července prověří auditorská firma, kterou vybere a zaplatí právě Schwarzenberg. 
   

Vydáno pod