Fiktivní dětský pokoj pomůže policistům při výslechu dětí

Olomouc - Speciální komplex v olomouckém kojeneckém ústavu, který byl dnes otevřen, by měl kriminalistům pomoci při výslechu dětských svědků. Místnost zařízená jako dětský pokoj, s hračkami a obrázky, pomůže, aby dítě ze situace nebylo zbytečně traumatizováno. V místnosti jsou přitom zabudovány kamery a nahrávací zařízení, ty umožňují osobám ve vedlejším pokoji - rodičům, státním zástupcům, advokátům, sociálním pracovníkům, psychologům a psychiatrům - výslech sledovat.

Pokoj bude používán především u případů, kdy obětí nebo svědkem je nezletilá osoba. Podle odborníků je důležité, aby v takových situacích bylo dítě vyslechnuto komplexně, ale jen jednou, tedy, aby se pro něj stresující situace nemusela opakovat. „Je skvělé, že u nás v republice vznikají takové místnosti,“ vítá otevření komplexu psycholožka Tereza Sejkorová, „sama místnost ale nestačí, podstatný je i lidský přístup.“

Vyšetřovací komplex budou používat policisté z olomouckého, přerovského a prostějovského okresu. Podobné zařízení už funguje například v Praze nebo Ostravě. Místnost, kromě výslechů dětí, bude zřejmě používána i v případě hovoru s obětí znásilnění nebo při identifikaci pachatele, při které svědek chce nebo musí zůstat v anonymitě.