Podle Paroubka by měl Bém vstoupit do vlády

Praha - Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka chystá premiér Mirek Topolánek na konec června nebo začátek září významné změny ve vládě. Údajně chce nabídnou křeslo ministra místopředsedovi ODS a nynějšímu pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Paroubek to dnes řekl novinářům s odvoláním na své zdroje z ODS.

„Vidím, že Jiří Paroubek je už i expertem na vnitrostranickou situaci v ODS. Blahopřeji,“ reagoval Bém a dodal, že to považuje za „naprosto bezpředmětné“. Nabídku, kterou však nepřijal, dostal od stranického kolegy Toplánka primátor údajně již dříve.

V médiích se spekuluje o tom, že Bém ztrácí pozici v hlavním městě a v čele radnice by ho měl nahradit radní za ODS Rudolf Blažek. Podle Paroubka jde o zoufalý pokus, kterým chce ODS zastavit trendy ve veřejném mínění. Podle posledních průzkumů veřejného mínění ztrácí ODS na první ČSSD kolem deseti procent.

Paroubek sdělil, že kdyby záležely změny ve vládě na něm, první by vyměnil premiéra Topolánka, u ministrů by začal ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem a vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem, který prý je odpovědný za drakonické sociální zákonodárství.