Europoslankyně Hybášková vystoupila ze SNK ED, nelíbí se jí vývoj strany

Praha - Poslankyně Evropského parlamentu Jana Hybášková vystoupila ze strany SNK Evropští demokraté. "Mrzí mě, že současný stav strany se s mými hodnotami neslučuje, a proto je pro mne nemožné v ní nadále setrvat," zdůvodnila své rozhodnutí. Domnívá se, že Evropští demokraté se stále více "odchylují od principů vnitřní demokracie a konstruktivní politiky" a "jejich rozhodování není transparentní a neplatí tam dané slovo".

Hybášková vedla SNK ED v letech 2006 až 2007. Poslankyní europarlamentu byla zvolena v roce 2004. V současné době je členkou Výboru pro zahraniční vztahy, Euro-středomořského parlamentního shromáždění a předsedkyní meziparlamentní delegace pro vztahy s Izraelem. Před vstupem do politiky působila v diplomacii, zastupovala Českou republiku ve Slovinsku, v Kuvajtu a Kataru.

Předmětem pozornosti byla Hubáčková loni kvůli svému tvrzení o údajné nabídce, aby se její strana vzdala tří z požadovaných 15 milionů korun státního příspěvku za pražské zastupitele ve prospěch lidí blízkých ODS. Prostředník údajně žádal stranu o provizi pro tehdejšího ministra financí Vlastimila Tlustého a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Tlustý pak Hybáškovou zažaloval a soud ji potrestal pokutou 50 tisíc korun. Pospíšilovi se Hybášková omluvila. Trestní oznámení, které podala Hybášková kvůli údajné korupci na ministerstvu financí, policie odložila.