Štěch chce odborům navrhnout stávku

Praha - Jednání o případné stávce proti vládním reformám bude hlavním bodem dnešního zasedání sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v Praze. Konfederace, která sdružuje 32 odborových svazů s asi 540 tisíci členy, je kvůli nesouhlasu s reformami ve stávkové pohotovosti od začátku března. Od počátku května svou kampaň doplnila o billboardy vyzývající k protestům proti reformám. Odbory budou také od zítřka vždy po čtyři středeční odpoledne demonstrovat před sídlem vlády.

Tématem první demonstrace je zdravotnická reforma. Ministry ale odboráři nezastihnou, pravidelné zasedání vlády se přesunuje z pražské Strakovy akademie do Teplic. Odbory ale i přesto chtějí před úřadem vlády vyslovit svůj nesouhlas s plánovaným převodem univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti.

Předseda ČMKOS Milan Štěch považuje výjezd vlády mimo Prahu právě v době demonstrace za první odborářské vítězství. „Vláda se bojí výměny názorů na její půdě,“ uvedl Štěch v pořadu Dobré ráno.

Podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) a některých ministrů jsou odbory v Česku úzce propojeny s opoziční ČSSD. Odborovou konfederaci vede sociálnědemokratický senátor Milan Štěch, který bude v podzimních senátních volbách znovu kandidovat. I to je podle některých členů vlády důvod k tomu, aby se odbory v příštích měsících radikalizovaly a upozornily na sebe.

Šéf odborů ale odmítá, že by demonstrace a případná stávka byly jeho skrytou předvolební kampaní. Na otázku, zda nedělá předvolební kampaň za odborářské peníze, reagoval: „Do určité míry mi to možná propagaci dělá, ale já jsem o ni neusiloval.“

Štěch chce navrhnout stávku 

„Budu předkládat návrh na stávku,“ řekl Štěch. Odborový předák očekává, že při jednání bude panovat „zodpovědná a konstruktivní“ atmosféra, a že tedy budou odboráři se stávkou souhlasit. Štěch již dříve uvedl, že počítá s tím, že sněm buď rozhodne o vyhlášení stávky, nebo rozhodnutí nechá na radě ČMKOS. Na její podobě a přesném datu by se pak shodli předáci svazů.

Štěch označil možnost, že odbory stávku vyhlásí, jako „padesát na padesát“. Dodal, že reformy mají špatný vliv na situaci většiny lidí: „Dopady reforem jsou bolestivé, zejména na zaměstnance z rodin s dětmi a na důchodce.“

Jisté naopak je, že odboráři svolají druhou demonstraci, a to na 28. května. Zaměří se na reformu penzí. Odborářům se nelíbí hlavně prodlužování věku odchodu do penze na 65 let. Podle nich lidé v náročnějších profesích tak dlouho pracovat nevydrží. Třetí akce 2. června vylíčí dopady vládních reforem a poslední shromáždění 9. června věnují situaci ve školství. Odboráři si stěžují, že jim úřady organizování demonstrací komplikují. „Prakticky vždycky, když máme nějakou akci, tak nám nechtějí povolit přerušení dopravy nebo umístění tribuny,“ konstatoval Štěch.

Prvního května odbory spustily velkoplošnou „antireklamu“ vládním reformním záměrům. U hlavních silnic v Česku je možné vidět 55 billboardů, které kritizují návrh reformy zdravotnictví a vyzývají k protestům. Kampaň skončí na konci května. Plakáty jsou financovány ze zdrojů odborových svazů. Podle Milana Štěcha jim finančně nepomohl žádný sponzor.