Poslanec Plašil k soudu nedorazil, líčení odročeno

Praha - Poslanec Ondřej Plašil (ODS), který podle žalobců loni řídil opilý, si nevyzvedl soudní obsílku a nedorazil k odvolacímu řízení. Podle svých slov o jednání nevěděl. Středočeský krajský soud tak jednání odročil na 3. června. Kutnohorský okresní soud Plašilovi v březnu uložil pokutu 20.000 korun a čtrnáctiměsíční zákaz řízení. Poslanec, který s obviněním nesouhlasí, se na místě odvolal.

K dnešnímu jednání ovšem nepřišel. „Obžalovaný nedorazil, doručení obsílky není vykázáno,“ konstatovala předsedkyně senátu Helena Rudá. „Ani si nesedejte, bude se odročovat,“ dodala pak směrem k přítomným. Jeho advokát poslancovu nepřítomnost vysvětloval tím, že o jednání nevěděl. „Když si nevyzvedává poštu…,“ reagovala soudkyně.

Plašil se omluvil, že se o jednání dozvěděl až dnes. Až tento den si také prý přečetl oznámení o uložení soudní obsílky a ještě dnes si ji prý vyzvedne.

Policisté mu loni v srpnu naměřili v krvi 1,24 promile alkoholu. Podle prvotní výpovědi jednoho z policistů si ho hlídka povšimla, jelikož jel ze strany na stranu. Při kontrole nejevil známky opilosti, ale zároveň se odmítl podrobit krevní zkoušce.

Plašil zpochybňuje, že by mohl mít v krvi tolik alkoholu, kolik uvádí policie. Přiznal sice, že odpoledne před večerní jízdou vypil dvě piva, vyšší koncentraci ale zdůvodňoval tím, že před kontrolou použil ústní sprej. Kutnohorský soud ovšem označil jeho výpověď za účelovou, jakkoli soudce ocenil, že se Plašil neskrýval za poslaneckou imunitu.

Současný systém doručování soudních obsílek dlouhodobě kritizuje Plašilův stranický kolega - ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ministerstvo proto například v novele občanského soudního řádu navrhuje zavedení povinné doručovací adresy, což má zamezit protahování civilních sporů. Poslanecká sněmovna novelu schválila koncem dubna v prvním kole projednávání.