Kubice předal Vidímovi citlivé materiály z otevřeného spisu

Praha - Bývalý šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice předal tři dny před zveřejněním takzvané Kubiceho zprávy politikovi Janu Vidímovi (ODS) citlivé materiály z trestních spisů. Porušil tím však trestní řád. Právě kvůli tomu pak Kubiceho vyšetřovala Inspekce ministerstva vnitra. Materiály údajně obsahovaly protokol o výslechu svědka a také vyhodnocení odposlechů souvisejících s vyšetřováním vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Tvrdí to dnešní Právo.

Kubice a tehdejší předseda sněmovního branně-bezpečnostního výboru Vidím podepsali o předání dokumentů protokol, který má datum 26. května 2006. Právě o tyto dokumenty opíral Kubice žádost o svolání mimořádného zasedání výboru. Na zasedání potom Kubice přinesl svou zprávu o propojení ČSSD s organizovaným zločinem.

Vidím tvrdí, že nevěděl, že materiály získané od Kubiceho pocházely z otevřeného spisu. Právě vynesení dokumentů z otevřených spisů bylo podle Práva skutečným důvodem, proč Inspekce ministerstva vnitra začala o půl roku později Kubiceho stíhat za zneužití pravomoci veřejného činitele. Okruh osob, které se smějí seznamovat se spisovým materiálem, totiž přesně vymezuje trestní řád a politici do něj nepatří. Pražské městské zastupitelství nakonec dospělo k názoru, že Kubice svým jednáním nespáchal trestný čin.