Julínek vyzval vysoké školy ke spolupráci na zákoně

Praha - Zástupci ministerstva zdravotnictví na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze vysvětlovali studentům medicíny plánovanou reformu. Akademická obec se obává plánu ministerstva vytvořit univerzitní nemocnice jako akciové společnosti s menšinovým podílem vysokých škol. Podle zástupců škol tím ztrácí vliv na výuku a výzkum. Šéf resortu Tomáš Julínek vyzval pedagogy, studenty i zaměstnance fakulty ke spolupráci na příslušném zákoně, kterým chce nemocnice transformovat. Mají mu dát návrhy, jak chtějí v zákoně upřesnit roli fakulty a garantovat jistoty.

„Univerzity dostaly nabídku, že zapracujeme jejich připomínky, a je jen na nich, aby dokázaly, že jim jde o dotvoření věcí a nejde jim snad o to, aby zákon shodily a zůstal dosavadní nepořádek a neprůhlednost,“ řekl Julínek. Univerzity v jeho pojetí by měly být garantem výuky a vědy.

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl Julínkovu výzvu zpochybnil. V návrhu zákona jsou podle něj tak zásadní problémy, že je neopravitelný. „My dáváme připomínky, říkáme, že některé věci jsou zcela fatální, nicméně se obávám, že věcný návrh dává řešení, které nebude dobré, jak dnes také zaznělo v diskusi, a že je potřeba začít od základu,“ myslí si Hampl.

Děkan první lékařské fakulty Tomáš Zima, který dnešní shromáždění svolal, je k Julínkovu návrhu vstřícnější. Věří, že dnešní diskuse přispěla alespoň částečně k vyjasnění stanovisek, další jednání se chystají.

Obavy z nerovnoprávného postavení univerzit vyjadřovali na úterním protestním shromáždění studenti lékařských fakult, kteří symbolicky pohřbili nemocnou fakultní nemocnici a donesli ji v rakvi ministrovi. Poslali mu džbán živé vody jako symbol obnoveného dialogu.

Na dnešní shromáždění přišli bývalí sociálnědemokratičtí ministři zdravotnictví David Rath a Jozef Kubinyi, pražský primátor Pavel Bém (ODS) či poslanec ODS Boris Šťastný.

Julínkův návrh akciových společností našel příznivce mezi přítomnými řediteli fakultních nemocnic, kteří se shromáždění také účastnili. Ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice Karel Filip řekl, že už před 12 lety prosazoval změnu právní formy nemocnic. „Příspěvkové organizace nevyhovují, ve světě nemají obdoby. Po právní analýze jsme došli k závěru, že ze současných legislativních možností je nejvýhodnější akciová společnost,“ řekl.

Kritici transformace se bojí, kde jsou záruky, že akcie nemocnic nebudou rozprodány. Podle Julínka bude k důležitým rozhodnutím nutná dvoutřetinová většina, stát nemůže školy přehlasovat. Ve věcech výuky a výzkumu budou mít podle ministra školy hlavní slovo. Zodpovědnost za dostupnost vysoce specializované péče ve fakultních, budoucích univerzitních nemocnicích si ale musí držet stát, řekl.

Medici protestují proti transformaci nemocnic
Zdroj: ČT24