Rekonstrukce brandýských mostů se odkládá

Praha - Dlouho chystaná rozsáhlá rekonstrukce poškozených mostů v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi bude muset být odložena na příští rok. Dohodli se na tom zástupci Středočeského kraje, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a ministerstva dopravy. Plánovaný termín oprav se překrýval s omezením na rychlostní silnici R10, kudy by musela vést objízdná trasa. Uzavření brandýských mostů spolu se zúžením na R10 by ochromilo dopravu mezi Prahou a Mladou Boleslaví.

„Úplně nejrozumnější bude odložit rekonstrukci soumostí v Brandýse nad Labem, protože ještě není zahájena. Letos by se udělaly všechny přípravné práce, které jsou možné za provozu,“ řekla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Totéž potvrdil náměstek hejtmana pro dopravu Karel Vyšehradský.

Oprava soumostí vyžene z města automobilovou dopravu, která bude muset být svedena právě přes deset kilometrů vzdálený dálniční most. Ten ale nyní ŘSD opravuje, práce mají trvat do listopadu. Uspíšit stavbu by šlo maximálně o dva týdny, což situaci neřeší.

„Není možné rekonstruovat jak státní, tak krajské komunikace zároveň. To bychom způsobili neuvěřitelný dopravní kolaps a lidé by neměli šanci se dostat z jedné strany řeky na druhou,“ dodal k výsledku jednání s ŘSD hejtman Petr Bendl.

Sedm brandýských mostů poničily zejména předloňské jarní záplavy, nyní jsou v havarijním stavu. Zatím po nich nesmějí jezdit nákladní automobily, které váží více než 12 tun. Podle Vyšehradského se nyní dokončuje statický posudek, hotov by měl být koncem příštího týdne. Předběžné signály ale nasvědčují tomu, že by mosty měly další dopravní zatížení ještě vydržet. Problém však bude pro hejtmanství představovat i to, jak přesunout prostředky získané na opravu z letošního roku na příští. Podle Bendla by se to mělo podařit. Zároveň bude nutné změnit smlouvy s dodavateli.

Soutěž na rekonstrukci všech mostů hejtmanství už jednou vyhlásilo, nakonec ji ale zrušilo. Důvodem bylo to, že nejnižší nabídka přesáhla o více než sto milionů korun reálný odhad nákladů na opravu soumostí. Navíc by rekonstrukce podle nabídky trvala déle, než kraj požadoval.

Brandýské mosty se měly rekonstruovat už loni, jediná nabídka ale byla tak vysoká, že ji kraj musel odmítnout. „Proto se v letošním roce obě opravy setkaly. Snažili jsme se tomu zabránit,“ uvedl mluvčí kraje Martin Kupka.