Česko počítá s předsednictvím EU i bez Lisabonské smlouvy

Praha - Česká vláda se připravuje na předsednictví Evropské unie ve dvou scénářích - s Lisabonskou smlouvou a bez ní. Podle vicepremiéra Alexandra Vondry je třeba počítat, že smlouva vůbec nevstoupí v platnost. Například Irové budou smlouvu schvalovat v červnu v referendu a výsledek je nejistý.

I pokud smlouva uspěje a začne na začátku příštího roku platit, je podle Vondry reálné, že změny ve fungování unie budou nabíhat postupně, právě při českém předsednictví.

Česká vláda za smlouvou podle něj nadále stojí. To, že vládní ODS v Senátu iniciovala přerušení jednání o tomto klíčovém dokumentu a poslala jej k posouzení Ústavnímu soudu, je podle něj legitimní a prospěšný krok. Nejde prý o žádný taktický manévr, který má přijetí smlouvy zdržet nebo odvrátit. Šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL) ale připouští, že kvůli čekání na rozhodnutí Ústavního soudu možná Česko nestihne smlouvu do konce roku ratifikovat.

Předseda zahraničního výboru za ČSSD Jan Hamáček dnes vládě vytkl, že předáním smlouvy Ústavnímu soudu, vysílá do unie špatný signál. Jako země, která má stát v čele EU v době zavádění smlouvy do praxe, by se podle něj Česko mělo jednoznačně postavit za nově dohodnutá unijní pravidla a dát najevo, že v tomto případě nebude žádným potížistou.

České předsednictví podle Vondry budí zájem evropských lídrů spíše proto, že by Česko mělo unii řídit v období, kdy se začnou měnit pravidla pro fungování institucí a rozhodování v EU. Pravomoci předsednické země a způsob řízení unie podle Vondry přitom nebudou úplně jasně dané a bude záležet na tom, jak s nimi Česko naloží.

Lisabonská smlouva má místo neschválené euroústavy reformovat instituce EU. Zavádí funkce představitele pro zahraničí a bezpečnost a předsedy Evropské rady, který by byl volen na 2,5 roku. Nově rozděluje pravomoci mezi EU a členské státy a mění i způsob, kterým unie přijímá rozhodnutí. Český parlament se již smlouvou začal zabývat. Senát ale koncem dubna požádal o její přezkum Ústavní soud. Sněmovní výbor pro evropské záležitosti dnes projednávání smlouvy přerušil. Poslanci se shodli na tom, že počkají právě na vyjádření soudu.

Předseda Evropské komise José Barroso dnes v Praze po setkání s premiérem Topolánkem ocenil české přípravy na předsednictví. Podle něj má Topolánek jasnou představu o prioritách, které bude ČR prosazovat. Oba politici také věří, že smlouvu všechny členské státy ratifikují do konce letošního roku.  

José Manuel Barroso
Zdroj: ČT24