K akci Greenpeace se přidala i poslankyně Evropského parlamentu

Praha - Členové mezinárodního ekologického hnutí Greenpeace včera vypluli po Vltavě k Lichtenštejnskému paláci. Tam se totiž sešli účastníci Evropského jaderného fóra. Na stěny paláce Greenpeace promítali hesla vyzývající k zastavení jaderných elektráren. K aktivistům se přidala i německá europoslankyně za stranu Zelených Rebecca Harmsová.

Harmsová oznámila, že na setkání se bohužel vůbec nejedná o rizicích, která jaderná energetika přináší. Jako jedno ze zásadních pak zmínila nevyřešenou otázku ukládání jaderného odpadu. Evropská komise podle poslankyně až příliš ustupuje požadavkům nukleárního průmyslu. Pozastavila se také nad politikou komise v případě slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Podle Harmsové byla elektrárna budována v době, kdy bylo Československo pod vlivem bývalého SSSR. To prý ukazuje na úplnou absenci bezpečnostních standardů, které by komise měla u podobných projektů dodržovat.

Dostavbu dalších dvou reaktorů v Mochovcích kritizují také další Zelení z Evropského parlamentu.

Zatímco ve středu aktivisté promítali hesla upozorňující na rizika jaderné energetiky na panorama Hradčan z pražského mostu Legií, ve čtvrtek se nápisy jako „zastavte jaderné šílenství“ objevily na stěně paláce, kde jednali účastníci fóra. Na jedné z lodí se také fotila přizvaná modelka, jejíž fotografie by měly v budoucnu propagovat Greenpeace.

Výsledkem fóra mají být konkrétní doporučení Evropské komisi ohledně toho, jak dál postupovat v jaderné energetice. Mezi účastníky je premiér Mirek Topolánek, předseda Evropské komise José Barroso, slovenský premiér Robert Fico a vysocí představitelé dalších členských států EU a evropských institucí.